AFERA NUBA INVEST: Janjić negirao zloupotrebe sa Dulićem i Drobnjakom
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Specijalni sud

AFERA NUBA INVEST: Janjić negirao zloupotrebe sa Dulićem i Drobnjakom

Crna Hronika -
Apsurdni su navodi optužnice da smo se mi dogovorili kako da ovom produzeću obezbedimo protivpravnu korist od oko 70.000 evra , pa to je nekoliko desetina puta manje od onoga što su ta preduzeća investirala u infrastrukturu, naveo je Janjić

BEOGRAD - Nekadašnji zamenik ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Janjić negirao je danas optužbe koje ga terete da je 2009. godine, zajedno sa tadašnjim ministrom i direktorom Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom, zlupotrebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću Nuba invest.

Izlažući svoju odbranu pred Specijalnim sudom u Beogradu Janjić je rekao da je optužnica protiv njih apsurdna, tvrdeći da Nuba invest nije ni na koji način dovedena u povoljniji položaj kako to tvrdi tužilaštvo.

“Apsurdni su navodi optužnice da smo se mi dogovorili kako da ovom produzeću obezbedimo protivpravnu korist od oko 70.000 evra , pa to je nekoliko desetina puta manje od onoga što su ta preduzeća investirala u infrastrukturu”, naveo je Janjić.

On je naglasio da je prema svim preduzećima bio isti stav i da Nuba invest nije bila u povlašćenom položaju u odnosu na ostala preduzeća, već je samo prva predala dokumentaciju.

Janjić smatra da je tužilaštvo htelo da im “inputira da su radili nešto protiv države”, ali je to pokušao da ospori saglasnosnim mišljenjem Vojske Srbije i BIA koje su dali povodom priključenja teleoptičke mreže operatera druge države.

Takođe je naglasio da niko nije bio merodavniji od njega za primenu Zakona o planiranju i izgradnji jer ga je on pisao, te da policija, koja je pisala krivičnu prijavu pozivajući se na Zakon, nije njegove odredbe razumela.

"Ti navodi su apsurdni da ne kažem smešni, mi smo na to ukazivali i zameniku tužioca...", napomenuo je Janjić. Bivši zamenik ministra je detaljno negirao tačku po tačku optužnice obrazlažući propise, postupke, procedure neohodne za izdavanje lokacijske dozvole.

Na početku suđenja u junu krivicu su negirali i Dulić i Drobnjak.

Dulić je detaljno izneo svoju odbranu, a Drobnjak će to učiniti u nastavku suđenja.

Dulić se tereti da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postaljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni usovi, smatra tužilaštvo.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Na taj način, prema navodima optužnice, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovoj eksploataciji.

Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Dulić, Janjić i Drobnjak terete da su na ovaj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara. Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track