Ambasada Francuske: Pariz ne traži Puzigaću
Foto: Ceca Vojinović

Ni izručenje, ni hapšenje

Ambasada Francuske: Pariz ne traži Puzigaću

Crna Hronika -
Francuski pravosudni organi su takođe ukazali da nijedan postupak u Francuskoj nije pokrenut za ubistvo Brisa Tatona. Puzigaća se u međuvremenu zamonašio i već četiri godine je monah u jednom ruskom manastiru na Tajlandu

BEOGRAD - Povodom informacije koju su preneli pojedini mediji u Srbiji da Francuska traži izručenje Dejana Puzigaće, osuđenog za organizovanje napada u kojem je usmrćen francuski državljanin Bris Taton, Ambasada Francuske u Srbiji saopštila je danas da ta zemlja nije tražila njegovo izručenje niti hapšenje.

Prema informacijama dobijenim od francuskih pravosudnih organa, nijedan zahtev, niti u formi zahteva za ekstradiciju niti u formi evropskog naloga za hapšenje, nije upućen od strane Francuske u odnosu na Dejana Puzigaću, navodi se u saopštenju.

Francuski pravosudni organi su takođe ukazali da nijedan postupak u Francuskoj nije pokrenut za ubistvo Brisa Tatona, zaključuje se u saopštenju.

Puzigaća je uhapšen 11. septembra na aerodromu u Atini, prema poternici koju je za njim raspisala Srbija, jer je jedan od optuženih za organizovanje napada na francuske navijače na Obilićevom vencu u Beogradu 17. septembra 2009. godine, kada je nastradao Briz Taton iz Tuluza.

Kako je u utorak rečeno u Ministarstvu pravde Srbije, to ministarstvo pokrenuće postupak za izručenje Puzigaće iz Grčke, a zahtev za izručenje i svu naophodnu dokumentaciju će u narednom periodu proslediti grčkom pravosuđu.Puzigaća je, zbog bekstva, u odsustvu osuđen na 14 godna zatvora, a po izručenju će tražiti da mu se suđenje ponovi, rekao je u ponedeljak njegov branilac Svetozar Vujačić.

Prema rečima advokata Vujačića, Puzigaća se u međuvremenu zamonašio i već četiri godine je monah u jednom ruskom manastiru na Tajlandu. Kada bude izručen Srbiji biće sproveden na izvršenje kazna od 14 godina zatvora na koju je osuđen kao jedan od organizatora napada, ali će mu sud odobriti ponavljanje suđenja u skladu za zakonskim odredbama, jer je osuđen u odsustvu.

Grupa hiligana je 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda pretukla Tatona, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza. Taton je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru. Apelacioni sud u Beogradu je godinu dana kasnije mahom prepolovio kazne osuđenima. U procesu za ubistvo Tatona, neki od osuđenih su već odslužili kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track