APELACIONI SUD POTVRDIO PRESUDU: "Naftna mafija" lažno prijavljivala derivate na Kosovu
Foto: Marina Lopičić

Otpremali derivate na Kosovo

APELACIONI SUD POTVRDIO PRESUDU: "Naftna mafija" lažno prijavljivala derivate na Kosovu

Crna Hronika -

Apelacioni sud potvrdio je presudu organizovanoj kriminalnoj grupi čiji je član bio i Srđan Knežević, vlasnik firme Knez petrol.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu Patriotska pljačka 2012, Kneževićeve firme su bile među onima koje su otpremale najviše nafte i derivata iz Srbije na teritoriju Kosova, a ekipa Insajdera je skrivenom kamerom zabeležila i cisterne firme Knez petrol na alternativnom putu ka Kosovu.

Organizovanu kriminalnu grupu je predvodio direktor firme Protekta Miša Stojanović, navodi se u presudi koju je Apelacioni sud u najvećem delu potvrdio.

U presudi se navodi da je ova grupa u Grčkoj nabavljala naftne derivate - petroloej i JET A1 - koji su na granici prikazivani kao sirovina za firmu Protekta, registrovanu za proizvodnju boja i lakova i spoljnotrgovinski promet.

Na tako prijavljene naftne derivate su plaćali manju carinu, a zapravo nisu koristili robu u industrijske svrhe, već su je direktno prodavali.

U presudi se navodi da je tako izbegnuto plaćanje akciza i umanjena poreska osnovica.

Ovo je prikrivano službenom dokumentacijom s neistinitom sadržinom, a sve to je bilo moguće jer inspektori Republičke tržišne inspekcije nisu vršili nadzor, što je bila njihova dužnost.

Vođa grupe Miša Stojanović osuđen je na pet godina zatvora uz obavezu da plati 89 miliona dinara u budžet. Kao jedan od osuđenih se navodi i Srđan Knežević, koji je osuđen na godinu i osam meseci zatvora uz obavezu da plati iznos od gotovo pet miliona dinara.

(insajder.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track