APELACIONI UKINUO PRVOSTEPENU PRESUDU: Ponavlja se suđenje za paljenje ambasade SAD
Foto: Dado đilas

Miting Kosovo je Srbija

APELACIONI UKINUO PRVOSTEPENU PRESUDU: Ponavlja se suđenje za paljenje ambasade SAD

Crna Hronika -

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zbog paljenja američke ambasade 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija" i naložio da im se suđenje ponovi, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Sud je međutim potvrdio presudu Draženku Nikoliću koji je zbog nasilničkog ponašanja uslovno osuđen na pet meseci zatvora s rokom provere od dve godine.

Istom odlukom potvrđena je oslobađajuća presuda Aleksandru Erceru i Dušanu Sedlaru.Oni su, za razliku od ostalih, pravosnažno oslobođeni optužbi da su 21. februara 2008. godine ispred ambasade SAD u Beogradu izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prema Mladenu Nebrigiću postupak je obustavljen zbog smrti, tako da će se na ponovljenom suđenju na optuženičkoj klupi Višeg suda u Beogradu naći sedmorica optuženih.To su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Americkih Država "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18.30 časova organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

Apelacioni sud u svojoj odluci navodi da je prvostepena presuda delimično ukinuta jer je u tom delu "doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi i razlozima presude, kao i jer razlozi o odlučnim cinjenicama u potpunosti nejasni i u znatnoj meri protivrečni".

"Takođe, postoji i znatna protivrečnost između onoga što se o činjenicama koje su predmet dokazivanja navodi u razlozima presude o sadržini zapisnika o iskazima datim u postupku i samih tih zapisnika, zbog čega nije bilo moguce ispitati pravilnost i potpunost utvrđenog činjenicnog stanja, kao ni pravilnost primene krivičnog zakonika", navodi se u obrazloženju odluke.

Ambasada SAD nije postavila imovinsko pravni zahtev za odštetu, kao ni porodica Zorana Vujovića koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre dve godine pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija".

I dalje je u toku je predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića, preneli su mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track