BOŽA SPASIĆ O HAPŠENJU HRVATSKOG ŠPIJUNA: Počeo je špijunski rat, slede nova hapšenja!
Foto: Marina Lopičić

Meta uhapšenog oficiri JNA

BOŽA SPASIĆ O HAPŠENJU HRVATSKOG ŠPIJUNA: Počeo je špijunski rat, slede nova hapšenja!

Crna Hronika -

Danas uhapšeni „hrvatski špijun“ u Beogradu, tereti se da je radio za hrvatsku Vojno bezbednosnu-obaveštajnu službu i da je tokom proteklih meseci, pa čak i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj službi, dakle, VSOA-i, bili od posebnog interesa.

Konkretno, saznaje index.hr u poslednje vreme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla da pokrene krivične postupke zbog (ne)dela počinjenih tokom Građanskog rata od 91.-95. i organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci, a pod merama svojih srpskih kolega nalazi se već mesecima.

"Srpske službe već neko vreme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gde se točno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu", kaže Indexov izvor.

Informacijama koje su prilično slične našima raspolaže i Boža Spasić, koji je i sam bio radnik obaveštajnih službi Jugoslavije i koji je od 1993. do 2007. godine vodio detektivsku agenciju. Danas je u penziji, no, u tim strukturama penzija je prilično nestvaran pojam... Spasić je potvrdio informacije prema kojima srpska služba već neko vreme 'odrađuje' hrvatskog kolegu, no u svetu agenata, to nije nikakav spektakl.

"Uobičajena praksa je da su službe domicilne zemlje upoznate sa agentima stranih zemalja na svojoj teritoriji, u smislu da znaju ko su i šta točno rade. Na taj način mogu da im 'dodaju' informacije za koje procenjuju da bi njihove zemlje moglo da zanima i to su igre bez granica. Međutim, ovakva javna hapšenja mogu samo da znače da je taj agent jednostavno, u našem žargonu rečeno, potrošen, da je odradio svoje, i da više nema smisla 'čuvati ga'", rekao je Spasić za Index i objasnio kako je prema njegovim informacijama hrvatskog agenta 'odradila' srpska Kontraobaveštajna služba te kako su upoznati i sa svim njegovim saradnicima.

"U tom smislu, možemo da očekujemo još hapšenja, hapšenja osoba koje su sarađivale sa danas uhapšenim agentom".

Međutim, Spasić je uveren kako je današnjim hapšenjem "započeo špijunski rat na Balkanu i da tajming cele akcije nije nimalo slučajan".

"Potpuno je izvesno da možemo da očekujemo hapšenja srpskih agenata u Hrvatskoj; to je logičan sled. Ali, ono što je važno u celoj ovoj priči je tajming. Srpske vlasti ovim su samo nastavile svoju aktuelnu politiku i ovo je, u tom smislu, odlično tempirano, za trenutak kad su odnosi takvi kakvi jesu. Podsetiću vas da je Srbija nedavno prijavila EU kako Hrvatska na nju vrši agresiju...", zaključuje Spasić.

"Hrvatskom špijunu" je određen pritvor i preti mu od tri do petnaest godina zatvora. U Hrvatskoj se, dosad, o ovom slučaju još nitko nije službeno oglasio.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track