ČISTKA U MUP: Milan Beko smenjuje policijske načelnike
Foto: Zorana Jevtić

Novi ljudi u vrhu beogradske policije

ČISTKA U MUP: Milan Beko smenjuje policijske načelnike

Crna Hronika -

Umesto Dragan Kecmana, novi šef krimi-policije biće Ratko Kostić, dosadašnji pomoćnik Veselina Milića

BEOGRAD - Dragan Kecman neće više biti načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) za grad Beograd, između ostalog i zbog nerešenih zločina koji su poslednjih meseci najviše uznemirili javnost - atentata na biznismena Milana Beka i ubistva „Grandove“ pevačice u Borči.U narednim danima ministar policije Nebojša Stefanović trebalo bi da i zvanično potpiše Kecmanovo razrešenje, a kako Kurir saznaje, njega će naslediti Ratko Kostić, dosadašnji pomoćnik načelnika beogradske policije Veselina Milića, koji je zadužen za praćenje kriminaliteta.

Smenjen... Dragan Kecman
Smenjen... Dragan Kecman

Neposredan povod za Kecmanovu smenu je nezadovoljstvo vrha MUP načinom na koji se rešavaju najteži zločini u glavnom gradu, o kojima javnost ne prestaje da bruji. Slučaj teškog ranjavanja biznismena Milana Beka iz novembra 2014, kao i nedavno ubistvo pevačice Jelene Krsmanović samo su poslednji u nizu nerešenih slučajeva, ali i oružanih napada za čijim se počiniocima još uvek traga. Stopa kriminaliteta u glavnom gradu takođe nije smanjena, što je vrh MUP ocenio kao direktnu Kecmanovu odgovornost. Kecman je na mesto prvog čoveka UKP izabran 2015, upravo zbog svojih ranijih zasluga u rešavanju najpoznatijih „hladnih“ slučajeva. Bio je i u radnoj grupi za istraživanje smrti novinara, pa je tako tim na čijem je čelu bio rasvetlio ubistvo novinara Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije. U rasvetljavanju tog zločina ključnu ulogu odigrali su njegovi razgovori s nekadašnjim prvim čovekom Državne bezbednosti Radetom Markovićem i nekadašnjim komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom.

Saradnici... Šef beogradske policije Veselin Milić i pomoćnik Ratko Kostić
Saradnici... Šef beogradske policije Veselin Milić i pomoćnik Ratko Kostić

Kecman je karijeru započeo u policijskoj stanici u Barajevu, a napredovao je u šefa odseka za suzbijanje krađa u Drugom odeljenju beogradske policije.

SLUČAJ BEKOBiznismen i vlasnik „Luke Beograd“ samo pukom srećom je preživeo atentat 14. novembra 2014, kad su dve do danas neidentifikovane osobe ispalile u njega nekoliko hitaca ispred njegove porodične kuće u Ulici Andre Nikolića na Senjaku. Tek u julu naredne godine policija saopštava da je uhapsila Maju Adrovac (33), suprugu evidentiranog kriminalca Ivana Adrovca, zbog navodne umešanosti u atentat. Postupak protiv nje i dalje se vodi pred Višim sudom u Beogradu, ali neposredni izvršioci i eventualni naručilac atentata do danas nisu identifikovani.

SLUČAJ BORČANestanak Jelene Marjanović prijavljen je 2. aprila, a njeno telo pronađeno je dan kasnije u jednom od dva kanala na nasipu u naselju Crvenka u Borči. Na obdukciji je utvrđeno da je žena ubijena sa devet udaraca u potiljak i da je imala vodu u plućima. Do danas nije saopšteno nijedno ime ili prezime osobe koja bi mogla biti osumnjičena za ovo monstruozno ubistvo.

Noćni rušitelji JOŠ NE LETE GLAVE ZBOG SAVAMALEIako se u prvi mah činilo da je slučaj Savamale došao glave Kecmanu, to se ubrzo ispostavilo kao netačno. Naš izvor u policiji navodi da je Kecman još ranije trebalo da bude smenjen, ali potrefilo se da se to dešava upravo u momentu kad je aktuelan slučaj noćnog rušenja objekata u Savamali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track