DIVLJAŠTVO: Podmetnuta vatra u Hramu Hrista Spasa u Prištini
Foto: Facebook

Svetinja ponovo na meti

DIVLJAŠTVO: Podmetnuta vatra u Hramu Hrista Spasa u Prištini

Crna Hronika -

PRIŠTINA - Otac Sava Janjić napisao je danas na svom tviter nalogu da su nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski hram Hrista Spasa u centru Prištine i tamo podmetnula vatru.

"Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru", napisao je otac Sava Janjić.

Povodom ovog nemilog događaja, Eparhija Raško-prizrenska je potvrdila da su nepoznata lica danas provalila u još nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar.

Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru. Episkop Raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ovaj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom Hrista Spasa, koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.

"Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre. Dva puta smo se do sada zvanično obraćali kosovskom ministru za unutrašnje poslove kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta ostali smo bez odgovora. Ovakvo neodgovorno ponašanje, nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi izgradnji poverenja".

Vladika Teodosije osudio nasiljeEpiskop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je danas osudio skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini.

Prištinski paroh Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da udju u hram i podmetnu vatru.Kako je saopšteno iz eparhije, vladika Teodosije je ukazao da je incident posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom Hrista Spasa koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.U saopštenju je navedeno da su dva puta postavljana nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i da su oba puta provaljivana, kao i da je svaki put zvanično od kosovskog ministra za unutrašnje poslove traženo da se pred hram postavi stalni policijski punkt, na šta nije ni odgovoreno.

"Ovakvo neodgovorno ponašanje nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi izgradnji poverenja", ocenjuje se u saopštenju i dodaje da će eparhija o incidentu obavestiti i medjunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja