SRPSKA ALPINISTKINJA: Sve članice ženske himalajske ekspedicije su dobro
Foto: AP

Na sigurnom

SRPSKA ALPINISTKINJA: Sve članice ženske himalajske ekspedicije su dobro

Crna Hronika -
Svi smo dobro, bila je jedna lavina na par stotina metara od nas. Srećom, u tom trenutku tamo nije bilo nikoga. Ne brinite, svi smo sigurni u baznom kampu na Anapurni", rekao je Dragan Jovović

NJU DELHI - Ambasada Srbije u Indiji za sada nema nikave informacije o tome gde se trenutno nalazi grupa srpskih alpinista koja je u Nepalu, a prema podacima ambasadora Vladana Marića, oni su verovatno u oblasti Anapurna.

Milanović: Sve članice ženske ekspedicije su dobro

Sve članice prve ženske himalajske ekspedicije su dobro i na broju posle jakog zemljotresa koji je pogodio Nepal, saopštila je jedna od članica ekspedicije Milica Milanović.

Milanović je u saopštenju dostavljenom Tanjugu navela da će članice ekspedicije noćas u 2.00 sata po lokalnom vremenu nastaviti put ka vrhu Tarpu Čuli, a njihov povratak za Srbiju planiran je za 2. maj.

Jedan od članova srpske planinarske ekspedicije na Himalajima, Dragan Jovović, izjavio je da su svi srpski planinari u Napalu na sigurnom i da nema potrebe za panikom.

Nakon razornog zemljotresa koji je danas pogodio Nepal, u kome je prema najnovijim podacima stradalo 876 ljudi, pojavila se informacija da su srpski planinari na planini i da nema kontakta s njima.

"Svi smo dobro, bila je jedna lavina na par stotina metara od nas. Srećom, u tom trenutku tamo nije bilo nikoga. Ne brinite, svi smo sigurni u baznom kampu na Anapurni", rekao je Dragan Jovović.

On je naveo da ukupno ima 28 srpskih alpinista i da su svi na sigurnom.

Vodič je nedostupan, jer su i tefonske veze, zbog zemljotresa u prekidu, rekao je Marić u telefonskoj izjavi.

On je dodao da bi, prema poslednjim informacijama koje je dobio od vodiča, trebalo da se nalaze u oblasti Anapurna, zapadno od Katmandua. Detaljnijih informacija nema, jer se alpinisti nisu javili srpskoj ambsadi kada su krenuli u eksediciju, rekao je ambasador.

"Vodič Dragan mi je ranije rekao da se sprema da dovede mešovitu balkansku ekspediciju sa po jednom ženom iz svake zemlje regiona, ali nisam mislio da će da ih dovede sada. Nisu se javili ambasadi, kad su stigli", rekao je ambasador Marić.

On je poručio porodicama planinara da mogu da se jave na telefon ambasade +91 11 26 87 36 61, ako bude bilo nekih novih informacija.

Ambasador Srbije u Indiji Vladan Marić izjavio je povodom katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Nepal, da je dobio informacije od dve grupe srpskih građana u Nepalu da su živi i zdravi.

Marić je razgovarao telefonom sa Marinom Staboljević u Katamanduu i naveo da je u Nepalu i deo grupe koja se tu nalazi u organizaciji turističke agencije "Džangl travel".

U toj grupi su još naši državljani Milorad Majkić, Vukas Bojković, Slađana Đorđević i Jovan Andrijašević. Oni nisu sa Marinom, nalaze se van Katmandua i svi su dobro i nastavljaju dalje, ka jednom mestu gde je inače trebalo da idu, rekao je Marić Radio Beogradu.

On je naveo da se u toj grupi nalazi i dosta hrvatskih državljana i da su svi živi i zdravi.

Prema njegovim rečima, u Katmanduu se nalazi i srpska džavljanka Dragana Kojić koja tamo živi i radi sa suprugom i sinom i svi su dobro.

Pokušavamo na sve načine da stupimo u kontakt sa njima. Na vezi smo i sa indijskim Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadom Nepala i kada dobijemo neke informacije javićemo", rekao je Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track