EKSKLUZIVNO PRESUDA SRBIMA U BRISELU: Evo kako je advokat pobio dokaze!
Foto: Nebojša Mandić, Marina Lopičić

Doživotna za Draškovića, Spasića i Vukotića

EKSKLUZIVNO PRESUDA SRBIMA U BRISELU: Evo kako je advokat pobio dokaze!

Crna Hronika -

Veljko Delibašić tvrdi da je belgijski sud za ubistvo Envera Hadrija osudio trojicu Srba iako nije utvrdio ključne činjenice o zločinu, već je doneo presudu na osnovu nagađanja

BEOGRAD - Presuda kojom su Andrija Drašković, Veselin Vukotić i Božidar Spasić pred Porotinim sudom administrativnog okruga Brisela osuđeni na doživotnu robiju zbog ubistva Envera Hadrija 25. februara 1990. u Briselu dostavljena je braniocima koji pripremaju žalbu na nju.Advokat Andrije Draškovića Veljko Delibašić kaže za Kurir da nijedan dokaz ne upućuje na njegovog klijenta i tvrdi da je sud u Belgiji trojicu naših državljana osudio na drakonske kazne na osnovu nagađanja o tome ko je ubica.

- Zanimljiva je logika belgijskog suda, koji u presudi citira intervju sa Božidarom Spasićem iz 1996. u kojem on tvrdi da poznaje dva čoveka koja su izvršila ubistvo, ali odbija da kaže njihova imena „pošto se radi o uglednim osobama“.

U presudi se navodi „Andrija Drašković, nasuprot Darku Ašaninu i Andriji Lakoniću, bio je u to vreme ugledna osoba u Beogradu“. Dakle, sud nagađa ko je ubica! Oni nagađaju da je Drašković ugledna osoba?! U to vreme je u Beogradu bilo 1,5 miliona stanovnika i od toga bar 10.000 uglednih ljudi - iznenađen je Delibašić dokazima na koje se ovaj sud poziva. Ipak, on napominje da je i sam Spasić više puta napominjao da nikada u životu nije sreo niti upoznao Draškovića.Hadri teroristaDelibašić je zaprepašćen činjenicom da sud zapravo uopšte nije utvrdio ko je ubio Hadrija, koji je po njemu bio terorista, a ne borac za ljudska prava.

- U presudi se doslovce navodi: „Čovek koji je sedeo na zadnjem sedištu je podigao ruku u pravcu žrtve. Držao je oružje u ruci i pucao je najmanje dva puta“, iz čega proizilazi da sud uopšte nije utvrdio šta je navodno Andrija Drašković uradio, da li je vozio, pucao, bio suvozač, da li je uopšte bio u Belgiji u tom trenutku - objašnjava Delibašić i navodi da je posebno šokantna tvrdnja belgijskog suda da su dokazi dobijeni nezakonitim prisluškivanjem inspektora Miroslava Bižića, koji je „kontaktirao sa različitim članovima beogradskih plićaka, to jest članovima podzemlja, među kojima su Veselin Vukotić, Andrija Drašković zvani Dača, Jusuf Bulić, Branislav Matić zvani Beli, Darko Ašanin, Andrija Lakonić i drugi“.Povreda prava- Mog klijenta niko nikada nije zvao Dača ili Daca, što ukazuje da je došlo do zamene identiteta. Interesantno je i da se u presudi navodi da „članovi ove organizacije nisu to poricali“. Moj klijent poriče da je član bilo koje organizacije, niti mu je belgijski sud dao priliku da iznese odbranu - kaže Delibašić.

Advokat Veljko Delibašić tvrdiDRAŠKOVIĆA U ZATVORU ČEKALE UBICEDelibašić ne spori da je Drašković po poternici iz Belgije bio uhapšen u Splitu, ali objašnjava zašto je na kraju otišao u Srbiju.- Dok se čekala dokumentacija, upozoren je da će biti ubijen u zatvoru. Podsetio bih da je svojevremeno u Grčkoj zbog ubistva Envera Hadrija uhapšen Darko Ašanin i da su ga u zatvoru u Atini nožem izboli albanski teroristi - objašnjava advokat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track