GALERIJA IZA REŠETAKA: Legija oslikava murale po zidu svoje samice!
Foto: Profimedia

Osuđenik za ubistvo premijera počeo da slika

GALERIJA IZA REŠETAKA: Legija oslikava murale po zidu svoje samice!

Crna Hronika -
Milorad Ulemek tražio od uprave „Alkatraza“ pribor i dosad uradio nekoliko desetina manjih slika u ćeliji u kojoj izdržava 40 godina robije za učestvovanje u atentatu na Đinđića

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija slika murale po zidovima svoje samice u požarevačkom „Alkatrazu“, najbolje čuvanom zatvoru u Srbiji, gde izdržava kaznu od 40 godina robije zbog ubistva premijera Zorana Ðinđića, otkriva Kurir.Naš izvor objašnjava da je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije dosad naslikao nekoliko desetina slika.Crta svaki dan- U pitanju su manje slike, ali svaka od njih odslikava neki segment iz njegovog života - mladost, privatni život, JSO, zatvor. Nešto možemo da prepoznamo, ali ima i slika koje su potpuno lične, odslikavaju njegova raspoloženja. On je pre nekoliko meseci tražio da mu obezbedimo pribor i tako je počeo da slika. Skoro da ne prođe dan, a da nešto ne naslika na zidu. Njegova ćelija sada više liči na galeriju nego na zatvorsku samicu - priča sagovornik Kurira.Milorad Ulemek u najbolje čuvanom objektu koji se nalazi unutar Zabele istovremeno piše i novu knjigu.- Dosta čita, traži da mu se dostave knjige, od ruskih klasika do lake književnosti. I često nešto piskara. Pitali ga čuvari šta to piše, a on im odgovorio „knjigu“ - dodaje on. Ukoliko je bude napisao, biće to 17. knjiga koju je objavio u zatvoru. Prva je bila „Gvozdeni rov“.

Promenio izgled sobe... Ulemekova ćelija u zatvoru
Promenio izgled sobe... Ulemekova ćelija u zatvoru

U ovom zatvoru pored Legije kaznu služe osobe koje su osuđene na najduže zatvorske kazne: Zvezdan Jovanović, pripadnik JSO, takođe osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, ali i Legijini saborci iz JSO Dušan Maričić Gumar, Nenad Bujošević Rambo, Nenad Ilić Glavonja, Leonid Milivojević, Branko Berček... U istom zatvoru kaznu izdržava i Radomir Marković, bivši šef Resora državne bezbednosti, koji je osuđen na maksimalnu kaznu zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali. On je osuđen i na 15 godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu Ivana Stambolića i pomaganja u pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi.Nemoguće bekstvoOvaj dvospratni objekat, iz kojeg je, kako se tvrdi, bekstvo onemogućeno najsavremenijom video-opremom i zaštitnim zidovima visokim šest metara, ima dva krila povezana polukružnim delom, dok se u spoljnom delu nalaze trpezarija, dnevni boravak, soba za posete i prostorije za stražare i službenike zatvora, s kuhinjom i vešernicom u podrumskom delu. Specijalni paviljon ima i stomatološku ordinaciju, biblioteku i laboratoriju.

Nije ga zaboravilaALEKSANDRA REDOVNO DOLAZIZa razliku od supruga nekih osuđenika na višegodišnje kazne, koje sve ređe dolaze da obiđu muževe, Aleksandra redovno dolazi u posetu Ulemeku - kaže izvor Kurira.

Zatvorenici umetniciCRTAJU, PIŠU...Milorad Ulemek Legija nije jedini zatvorenik koji se bavi umetnošću. Kristijan Golubović posvetio se slikarstvu u zatvoru. Dragan Nikolić Gagi, koji služi kaznu od 30 godina zatvora, na koju je osuđen zbog pomaganja u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, u zatvoru piše pesme, a kako je ranije rekao za Kurir, možda jednog dana izda i knjigu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track