GODIŠNJICA KONTRASTA: Stepenice koje sećaju na tragediju
Foto: Salđana Stojanović

Otkriveno obeležje

GODIŠNJICA KONTRASTA: Stepenice koje sećaju na tragediju

Crna Hronika -
Spomenik kao opomena da se nikada više ne ponovi smrt šestoro mladih ljudi

NOVI SAD - Polaganjem venaca, cveća i paljenjem sveća juče je obeležena četvorogodišnjica od požara u diskoteci „Kontrast“ u kom je poginulo šestoro mladih ljudi - Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Zoran Ignjatović (28), državljanin BiH, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.Kod nekadašnje diskoteke „Kontrast“, na dan četvorogodišnjice tragedije, otkriven je spomenik nastradalima u požaru.

Tužni prvi april

Na spomeniku je ploča sa imenima poginulih, osim Milene Dalmacije, čiji roditelji nisu dali dozvolu za to. Spomenik predstavlja protivpožarne stepenice kojima se ne može proći, a rad je Novosađanke Ivane Sovilj. Otkrivanju spomenika, pored članova porodica i prijatelja nastradalih, prisustvovao je i gradonačelnik Miloš Vučević.- Novi Sad prvi april nikada više neće i ne može da dočekuje veselo. Prvi april će nama uvek biti upisanim crnim slovima - rekao je Vučević.Naše dece više nemaNakon toga, prisutnima se obratio Branko Miladinović, koji je istakao da porodice i dalje ne mogu da prihvate da njihove dece više nema. Nakon toga, sveštenici su osveštali spomenik nastradalima, na kom pored imena piše: „Ova tragedija večita je opomena društvu da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi“.

OsuđeniKRIVCIMA 29 GODINA ROBIJEZbog tragedije četiri osobe osuđene su na ukupno 29 godina zatvora. Prošle godine Apelacioni sud u Novom Sadu smanjio je kaznu Alojzu Ganiću, vlasniku „Kontrasta“, sa pet na četiri godine zatvora zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti. Zakupcima lokala Slaviši Stanišiću i Dejanu Ratkoviću, te električaru Miroslavu Papugi potvrđena je zatvorska kazna u trajanju od devet, odnosno sedam godina zatvora. (S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja