GORAN HADŽIĆ NA SLOBODI: Haški sud odlučio da mu dozvoli privremeni boravak u Srbiji!
Foto: Fonet

Dobio garancije

GORAN HADŽIĆ NA SLOBODI: Haški sud odlučio da mu dozvoli privremeni boravak u Srbiji!

Crna Hronika -
Ne navodi se kog će datuma Hadžić biti vraćen u Haški sud. Na povratnom letu ga predstavnici Srbije ga moraju ispratiti do aerodroma u Holandiji, gde će ga ponovo preuzeti predstavnici Međunarodnog suda za ratne zločine

Haški sud je odlučio da Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine, pusti na privremenu slobodu. U saopštenju koje je medijima poslano iz Haga navodi se da će Hadžić biti prebačen do aerodroma, gdje će biti predan predstavnicima Republike Srbije, uz čiju je garanciju pušten na privremenu slobodu.

U njihovoj će pratnji biti prebačen do Novog Sada, navodi se u odluci suda, uz dodatak da će u Hag biti vraćen tokom maja meseca.

Ne navodi se kog će datuma Hadžić biti vraćen u Haški sud. Na povratnom letu ga predstavnici Srbije ga moraju ispratiti do aerodroma u Holandiji, gde će ga ponovo preuzeti predstavnici Međunarodnog suda za ratne zločine.

Pre odlaska iz Haga Hadžić mora da preda sudu detalje svog kretanja kao i holandskom ministarstvu pravosuđa.

Za vreme boravka na privremenoj slobodi, on ne sme da napušta Novi Sad. Svoj pasoš Hadžić će predati srpskom MUP-u, i takođe mu jezabranjeno da na bilo koj način kontaktirai sa svedocima u postupku protiv njega, žrtvama zločina za koje se tereti, kao ni s medijima. Srpska policija mora svaki dan da proveravati pridržava li se Hadžić navedenih uslova.

Haški sud je 16. marta odbio Hadžićev zahtev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga - radi lečenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan rak tumora u finalnoj fazi.

Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja