GRAĐANI OPREZ: Ovo je 5 najčešćih prevara preko telefona
Foto: Profimedia

Pazite ko vam poruke stižu

GRAĐANI OPREZ: Ovo je 5 najčešćih prevara preko telefona

Crna Hronika -

Neki građani dobijali su poruke sa nepoznatih brojeva da se hitno jave. Oni koji su mahinalno pozvali broj sa kog im je stiglo da imaju propušten poziv, dobili su račun uvećan za više hiljada dinara.

Među najrasprostranjenijim su SMS prevare, zatim one da nekom vašem treba hitno 5.000 dinara, a da novac bude uplaćen na tuđi račun.

Ovo je 5 najčešćih prevara koji se sve šire preko pametnih telefona i tableta:

1. Video-klipovi

Sa broja +4560099244154 je stizala poruka građanima „Najraznovrsniji video-klipovi. Pošalji V na 4411 i uživaj“. Svima koji su se greškom javili, počele su da stižu poruke sa tog servisa koje su se naplaćivale 108 dinara. Odjava se naplaćivala 14,64 dinara.

2. Propušteni pozivi

Korisnici dobijaju poruke o propuštenim pozivima. Ukoliko korisnik uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski mu se tarifira uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.

3. "Javi se hitno!"

Sa brojeva koji počinju na +372 i +386 iz Estonije i Obale Slonovače ali i iz Rusije, Italije i brojnih drugih zemalja stižu poruke sa sadržajem „Javi se hitno!“ Prema tvrdnjama stručnjaka, reč je o prevari koja ima za cilj da se sa računa građana skine novac ili ukradu lični podaci.

4. SMS o novčanim dobicima iz inostranstva

Korisnicima su stizale poruke o novčanim dobicima iz inostranstva. Na njih ne treba odgovarati niti ih zvati, jer je reč o prevari. Operateri nisu u mogućnosti da blokiraju te poruke i pozive.

(Bojana Anđelić/Blic)

5. Scareware

Reč je o porukama zastrašivanja koje iskaču kao baneri na vašem telefonu. „Vaš Android je spor zbog virusa!“ Preuzmite najnoviju aplikaciju i rešite se virusa!“, „Unesite svoj broj telefona da biste zaštitili svoj smart telefon!“. Klikom na njih postajete korisnik usluga koje vam se naplaćuju.

Savet

Ukoliko dobijete poruku kojom se nudi neka usluga, a niste se za tu uslugu prijavili, potrebno je da detaljno pogledate sadržaj poruke, jer bi u njoj trebalo da bude informacija o načinu na koji možete da se odjavite .Ukoliko ne možete da se odjavite sa usluge, kontaktirajte mobilnog operatera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track