HAPŠENJE SEBASTIJANA GICE: Interpol obavestio Ministarstvo pravde Srbije o rumunskoj poternici
Foto: Youtube Printscreen

Odrežen ekstradicioni protvor

HAPŠENJE SEBASTIJANA GICE: Interpol obavestio Ministarstvo pravde Srbije o rumunskoj poternici

Crna Hronika -

BEOGRAD - Interpol je danas zvanično obavestio Ministarstvo pravde Srbije o hapšenju rumunskog državljanina Sebastijana Gice u Beogradu, po poternici koju su za njim raspisali pravosudni organi Rumunije, rečeno je u ministarstvu.

Prema proceduri, posle ovog obaveštenja srpsko ministarstvo već sutra može zvanično da obavestiti rumunske pravosudne organe da je Gica uhapšen i da mu je određen ekstradicioni pritvor do dva meseca, te da mogu da zatraže njegovo izručenje.

Prema proceduri Evropske konvencije o ekstradiciji, ukoliko bude želela njegovo izručenje, Rumunija treba u roku od 18 dana od hapšenja da pošalje Srbiji zahtev za izručenje Gice ili da zahteva da se taj rok produži na 40 dana.

Uz formalnu molbu za izručenje, Rumunija treba da dostavi i prateću dokumentaciju o krivičnim delima za koja tereti svog državljanina i na osnovu koje će Viši sud u Beogradu procenivati isnjunjenost uslova za izručenje.

Viši sud u Beogradu je u petak Gici odredio ekstradicioni pritvor do dva meseca zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će se sakriti ili pobeći u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici ili sprovođenja izručenja.Gicu Rumunija traži radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela, među kojima su pranje novca, primanje i davanje mita, ucena, trgovina uticajem i nezakonita upotreba poverljivih informacija koje nisu namenjene javnosti.O zahtevu za izručenje odnosno ispunjenosti uslova koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji odlučuje Viši sud u Beogradu, a tek potom konačnu odluku donosi ministar pravde.Sebastijan Gica je uhapšen u noći između 13. i 14. aprila u Beogradu sa lažnim dokumentima.Prvo osnovno tužilaštvo će protiv njega sprovesti postupak zbog tog dela.Mediji su preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik TV kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.Nestao je nakon što mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje u okviru istrage o korupciji.Njegova imovina procenjena je na oko 100 miliona evra, a pre Beograda viđen je u Istanbulu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Kada se tačno vraća zima u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track