HARADINAJ UHAPŠEN PO SRPSKOJ POTERNICI: Priveden u Francuskoj zbog zločina na Kosovu
Foto: Fonet

HARADINAJ UHAPŠEN PO SRPSKOJ POTERNICI: Priveden u Francuskoj zbog zločina na Kosovu

Crna Hronika -

Francuska policija danas je uhapsila bivšeg haškog optuženika i predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija, javljaju albanski mediji.

Haradinaj se nalazi u pritvoru u Francuskoj, a uhapšen je na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani.

Srpska optužnica se odnosi na zločin kod Radonjićkog jezera koji se desio tokom sukoba na KiM 1998. i 1999. godine. Tada je ubijeno najmanje 34 civila srpske i albanske nacionalnosti.

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

KIDNAPOVAO, MUČIO I KLAO CIVILE: Evo ko je Ramuš Haradinaj i za koje zločine se tereti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj poternici Srbije. Posle dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Kidnapovao, mučio, ubijao

Haradinaj je jedan od vođa Oslobodilačke vojske Kosova i tereti se da je lično odgovoran za smrt čak 47 srpskih civila.

Zbog zločina nad nedužnim srpskim civilima u Metohijskom kraju u toku 1998. i 1999. godine Okružni sud u Peći koji je izmešten u Leskovac je protiv Haradinaja podneo zahtev za sprovođenje istrage i raspisao poternicu, ali je on tada ostao nedostupan srpskim istražnim organima.Od 47 Haradinajevih žrtava prepoznato je 14, dok su ostale neidentifikovane sahranjene u masovnoj grobnici u selu Piskote kod Đakovice.

Zajedno sa braćom i saborcima, od aprila do septembra 1998. godine Haradinaj je, prema navodima upućenih u zločine na Kosovu i Metohiji, lično ubio 47 civila na području sela Glođane, inače njegovog rodnog mesta, zatim Rznić, Dašinovac, Gornji i Donji Ratis i oko Radonjičkog jezera, u opštini Dečani.

Upućeni navode da je područje oko Radonjičkog jezera najbolji primer stradanja srpskih civila. U jednoj od pomoćnih kuća u blizini jezera, zatvarani su a potom i teško zlostavljani svi kidnapovani.

Oteti civili su navodno najpre mučeni strujom sprovedenom kroz pojilice za stoku, a zatim ubijani i bacani u kanal. Zatrpavali su ih zemljom, ili su kanale prekrivali betonskim pločama. U jednom od tih stratišta pronađeno je telo Zdravka Radunovića iz Peći, koji je šest godina posle smrti sahranjen na groblju u Paraćinu.

NE PROPUSTITE... (KURIR TV) ČOVEK KOJI JE UBIO ARKANA NA SLOBODI: Gavrić dobio nanogicu!

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track