HAŠKI TRIBUNAL: Presuda Stanišiću i Župljaninu 30. juna
Foto: Profimedia

Najava iz suda

HAŠKI TRIBUNAL: Presuda Stanišiću i Župljaninu 30. juna

Crna Hronika -

HAG - Žalbeno veće Haškog tribunala doneće 30. juna presudu u slučaju Miće Stanišića i Stojana Župljanina, bivših visokih zvaničnika Republike Srpske, najavljeno je iz Haga.

Stanišić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, i Župljanin, nekadašnji načelnik Centra za regionalnu bezbednost u Banjaluci, optuženi su za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva sa teritorije planirane srpske države u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju.

Pretresno veće je utvrdilo da su Stanišić i Župljanin učestvovali u tom združenom zločinačkom poduhvatu i da su optuženi mogli da predvide mnoge među zločinima koji su počinjeni u izvesnom broju opština u BiH.

Pretresno veće osudilo je i Stanišića i Župljanina na kazne zatvora u trajanju od 22 godine zbog zločina protiv čovečnosti i ratih zločina počinjenih od aprila do decembra 1992. u BiH. Tribunal je optužnicu protiv Stanišića podigao 2005, a protiv Župljanina 1999. godine.

Stanišić se predao i prebačen je u pritvorsku jedinicu Tribunala 11. marta 2005, dok su Župljanina uhapsile sprske vlasti i predale Hagu 21. juna 2008.

Mićo Stanišić (Foto: AP)
Mićo Stanišić (Foto: AP)

Pretresno veće je odobrilo predlog tužilaštva da se ta dva slučaja objedine u septembru 2008.I jedan i drugi optuženi su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje je počelo 14. septembra 2009, a završeno je 1. juna 2012, nakon čega su i tužilaštvo i odbrana podneli žalbe 13. maja 2013, a ročište pred Žalbenim većm održano je 16. decembra 2015, podseća se u saopštenju Haškog tribunala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track