UŽIVO NAPAD NA SRPSKU: Ubijen policajac, terorista likvidiran, opasnost od novih napada!
Foto: AP

Ubijen policajac, terorista likvidiran

UŽIVO NAPAD NA SRPSKU: Ubijen policajac, terorista likvidiran, opasnost od novih napada!

Crna Hronika -
Poginuo policajac Dragan Đurić, dok su dva pripadnika MUP RS ranjena. Napadač se dovezao ispred policijske stanice u crnom "golfu 2" i uz poklič “Alahu ekber” upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz pumparice
1 / 9 Foto: Zvornikdanas.com

Oko 19.15 na policijsku stanicu u Zvorniku izvršen je teroristički napad, kako se za sada pretpostavlja, od strane napadača koji pripada vehabijskom pokretu. Napadač se dovezao ispred policijske stanice u crnom "golfu 2" i uz poklič “Alahu ekber” upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz pumparice.

U pucnjavi je poginuo policajac Dragan Đurić, dok su ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović, a prilikom razmene vatre likvidiran je i napadač čija je identifikacija još u toku. Oba ranjena policajca su zbrinuti u Opštoj bolnici u Zvorniku. Kompletan deo grada oko policijske stanice u Zvorniku je blokiran, a mesto napada obezbeđuju pripadnici policije sa dugim cevima.

UŽIVO

01.24 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, pozvao je u Zvorniku sve građane da ostanu mirni, ističući da će policija, u skladu s svojim ovlašćenjima, istražiti napad na policijsku stanicu u toj opštini.

Lukač kaže da se po informacijama s kojima sada raspolažu radi o "terorističkom činu", prenela je Fena.

"Pozivam sve građane da ostanu mirni i svi će dobiti kompletnu informaciju o čemu se zapravo radi", rekao je Lukač, koji je posle sinoćnjeg napada na policijsku stanicu hitno otišao u Zvornik i najavio da će ostati u toj opštini i tokom noći.

00.37 Vlada Republike Srpske najoštrije je osudila teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

Premijerka RS Željka Cvijanović je pozvala građane na mir i toleranciju, i da se uzdrže od širenja panike i dezinformacija. Ona je poručila da očekuju punu saradnju svih institucija i građana sa istražnim organima, kako bi se utvrdilo da li je reč o pojedinačnom, izolovanom ili organizvanom terorističkom činu.

"Mi moramo da razmislimo da li u BiH postoje organizovane grupe koje pružaju organizacionu i političku podršku takvim terorističkim grupama", ukazala je premijerka RS.

Vlada RS je podržala odluku predsednika RS Milorada Dodika da sutra održi sednicu sa srpskim predstavnicima u zajedničkom organima BiH.

00.05 Svetski mediji preneli napad o napadu

Vest o terorističkom napadu u Zvorniku u kojem je napadač usmrtio jednog i ranio dva policajca objavili su i brojni mediji širom sveta. Među poznatijim medijima koji su objavili vest o terorističkom napadu koji je na policijsku stanicu izvršio Nerdin Ibrić, te usmrtio policajca Dragana Đurića i ranio Stevu Milovanovića i Željka Gajića, nalaze se Reuters i The Associated Press, a preneli su ih Dejli mejl, ABC News i mnogi drugi."Naoružani muškarac je vikao Alahu ekber i zapucao u policijskoj stanici, gde je ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca, nakon čega je ubijen", objavio je Reuters, koji je kao i The Associated Press prikupljao informacije ranije objavljene u bh medijima. CNN i BBC još nemaju vest o napadu u Zvorniku, prenosi Klix.

http://www.youtube.com/watch?v=_Gf-7GAVhCI

23. 32 Ibrić najverovatnije bio pripadnik vehabijskog pokreta!

23.07 Terorista Nerdin Ibrić, u napadu na policijsku stanicu Republike Srpske u Zvorniku, imao je pancir na sebi. Pogođen je sa najmanje sedam metaka, pre nego što je likvidiran, saznaje Kurir.Nerdin Ibrić došao je automobilom pred policijsku stanicu u Zvorniku i parkirao je automobil ispred stanice. Policajac Draga Đurić je izišao iz Policijske stanice i rekao mu da tu ne sme da parkira.- Ibrić je, zatim, iz automobila izvadio pušku "pumparicu" i pucao u Đurića. Hitac je bio smrtonosan. Nakon toga Ibrić je ušao u policijsku stanicu i uz povike Alahu ekber počeo da puca. Policajci su odgovorili vatrom. Pogođen je sedam puta, ali nije pao. Imao je pancir na sebi. Nakon toga je pogođen iznad pancira, što je bilo smrtonosno. Tokom pucnjave u PS ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović, koji se nalaze van životne opasnosti - rekao je izvor Kurira iz policije Republike Srpske.

22.45 Mogući novi napadi na policijske stanice širom BiH

Obaveštajno-bezbednosna agencija večeras je obavestila sve agencije u BiH o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su pre tri dana postojala obaveštajna saznanja o mogućem terorističkom napadu.

22.35 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je Srni da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine, iz sela Sapna kod Zvornika.- Napad je izvršen u vreme smene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smena i da tada ima najviše policajaca, naglasio je Lukač. On je potvrdio da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.- Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmene vatre, rekao je Lukač.On je dodao da je napadač bio naoružan sa dve puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

22.05 Terorista je Nerdin Ibrić!

Kako Kurir nezvanično Napadač na policijsku stanicu u Zvorniku je Nerdin Ibrić (24). Prema navodina medija iz Federacije BiH, Ministarstvo bezbednosti BiH je u petak, 24. aprila, obavestilo MUP RS da raspolaže obaveštajnim podacima o mogućem terorističkom napadu na području BiH. U toj informaciji nije precizirano u kom delu BiH će napad biti izveden.

http://www.youtube.com/watch?v=08TvOdv_0wI

20.45 Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je za Avaz da su tužioci ove pravosudne institucije već na putu za Zvornik."Izdate su i instrukcije MUP-u RS i SIPA šta da rade na mestu događaja", rekao je Grubešić.

21.43 - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kako je potvrđeno, odmah je po saznanju o napadu izašla na lice mesta koje osiguravaju pripadnici MUP-a RS.O eventualnom uključivanju SIPA u vršenju uviđaja i drugih radnji i dokazivanja odlučiće nadležno Tužilaštvo. SIPA je u koordinaciji s MUP-om RS mobilisala sve svoje obaveštajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi s ovim događejem, potvrdila je Kristina Jozić, portparol SIPA.

21.25 Vlada Republike Srpske uvodi vanredno stanje?

U pripravnosti su sve patrole policije RS i ujutro će pripadnici policije obezbeđivati sve državne ustanove, škole i vrtiće u skladu sa svojim nadležnostima. Međutim, to ne znači da škole i vrtići neće raditi, potvrdio je ministar Lukač za ATV.Oko 22 časa bi trebala da bude održana vanredna sednica Vlade RS zbog terorističkog napada u Zvorniku.Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zakazala je sednicu Vlade koja će biti održana večeras ili tokom noći, po povratka ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača iz Zvornik, saošteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnoću.

21.17 Dodik: Nema oslanjanja na obaveštajne podatke iz BiH

Predsednik Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore iz BiH."Nije bilo nikakvih podataka ni nagoveštaja o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gde naprave teroristički akt", rekao je Dodik. On je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to na taj način prezentuju. Dodik je podsetio da je napadač izabrao kao metu napada policijsku stanicu, došao sa automatskom puškom, vikao "Alahu ekber" i bezočno ubio policajca.Bez obzira što je pojedinac izvršio ovaj napad, kaže Dodik, on je morao u nekoj sredini da bude edukovan za tako nešto."Očigledno je da je tu reč o napadu iz verskih i terorističkih razloga i da je ovo teroristički akt", rekao je Dodik i dodao da se napad desio iznenada i neočekivano. Dodik je naglasio da će Srpska, nakon svega ovoga, morati da još jednom stavi na dnevni red svoju bezbednosnu strukturu. Celu izjavu predsednika Srpske pročitajte OVDE

21.03 Kako prenosi RTRS, napad je, za vreme primopredaje smene, izvršio pripadnik vehabijskog pokreta, naoružan sačmarom.

Foto: Zvornikdanas.com
Foto: Zvornikdanas.com

20.49 Glavni imam u Zvorinku Mustafa ef. Muharemović osudio je ubistvo koje se večeras desilo u Zvorniku. Ef. Muharemović rekao je za NAP kako Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja.

20.45 Dvojica ranjenih pripadnika MUP-a Republike Srpske su van životne opasnosti

20.40 Svi prilazi policijskoj stanici u Zvorniku su blokirani. Mesto napada obezbeđuju pripadnici MUP RS sa dugim cevima

20.26 Prema prvim informacijama, sumnja se da je u pitanju pripadnik vehabijskog pokreta

20.20 Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač već leti za Zvornik

http://www.youtube.com/watch?v=42Sr84Tzaxo

Zvornikdanas.com
Zvornikdanas.com

http://www.youtube.com/watch?v=igm9NV5Nfus

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track