ISPOVEST OCA SRPSKOG MLADIĆA: Moj sin se ubio u zatvoru u Glini jer su ga čuvari maltretirali
Foto: Marina Lopičić

Ni sa kim se nije sukobljavao

ISPOVEST OCA SRPSKOG MLADIĆA: Moj sin se ubio u zatvoru u Glini jer su ga čuvari maltretirali

Crna Hronika -
Nedeljko Savić je od čaršava napravio uže i obesio se o tuš u zatvoru. Prethodno je lekar utvrdio da nije sklon suicidu i da može biti sam. Iz zatvora je trebalo da izađe 30. aprila 2018.

ZAGREB - Još ne znamo zašto se Nedeljko ubio. Nešto se u zatvoru sigurno dogodilo što ga je nagnalo na to. Meni se nikad nije požalio na to kako postupaju prema njemu, ali su nam rođaci i poznanici koji su bili s njim smešteni u Glini rekli da su ga maltretirali i šikanirali drugi zatvorenici, ali i čuvari. Kažu da je to teško podnosio i to je možda razlog zašto je odlučio dići ruku na sebe - priča Dejan Vidović, otac Nedeljka Savića (23) koji se 10. januara ubio u zatvoru u Glini.

- Nama se najverovatnije nije požalio samo zato što nije hteo time da nas zamara. Bio je veseo i druželjubiv po prirodi i jednostavno mi nije jasno zašto bi izvršio samoubistvo - priča Vidović.

Nedeljko se ni sa kim u zatvoru nije posebno sukobljavao, ali je pokušavao da privuče pažnju. Prošle godine se u oktobru dva puta se posekao po podlaktici, nakon čega mu je pružena psihološka pomoć.

Dva put je izolovan od ostalih, ali nije bio kažnjen samicom nego je, uz saglasnost lekara, bio smešten u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih predmeta, gde je i okončao život. Iz ćelije je odvojen nakon što su u zatvoru utvrdili da je Nedeljko lažno prijavio da ga je 24. decembra pretukao dvostruko stariji zatvorenik Milan U.

U zatvoru su utvrdili da je bilo nekih dobacivanja, ali ona su deo zatvorskog folklora. Kako su saopštili iz ove ustanove, Milan nije ni taknuo Savića, a mladić je kažnjen za davanje lažne izjave. Savić je od čaršava napravio uže i obesio se o tuš. Prethodno je lekar utvrdio da nije sklon suicidu i da može biti sam. Iz zatvora je trebalo da izađe 30. aprila 2018.

- Dok je bio u zatvoru, nekoliko je puta tražio da vidi dete. Pokušali smo da organizujemo to, ali se devojka sa kojom je imao dete nekoliko meseci nakon što je Nedeljko otišao u zatvor udala za drugoga tako da to nije bilo moguće jer bi ona zbog toga imala problema. Ali ne verujem da je to razlog zašto je digao ruku na sebe. Dete je mogao da viđa koliko hoće nakon povratka - kaže Nedeljkov otac.

Uskraćeni vikendi

- Otkako je pre dve godine smešten u zatvor, najčešće smo razgovarali telefonski. Viđali smo se retko jer nam je Glina predaleko, a njega nisu puštali kući za vikend iako je u zatvoru bio zbog manjih kaznenih dela, sitnih krađa i slično. Kada smo se poslednji put čuli, nazvao me je da mi poželi svako dobro, pitao me je kako su majka i braća i to je bilo to. Zvučalo mi je kao da je sve u redu. Kad su me desetak dana kasnije nazvali iz zatvora da me obaveste da se ubio, bio sam u šoku - priča Vidović.

- Moj sin je po prirodi bio društven i brzo bi se sprijateljio sa svima. Planirao je budućnost, a takva osoba ne namerava da se ubije. Sredinom decembra je imao neko ročište na sudu u Koprivnici pa smo se videli i sve o čemu je govorio bili su njegovi planovi nakon što se vrati iz zatvora.

Imao je problema u životu, kao maloletnik je bio u popravnom domu i sad je bio u zatvoru, ali rekao mi je da će se srediti, oženiti i nastaviti normalno živeti. Dogovorili smo se da ćemo mu, kad se vrati iz zatvora, garažu preurediti u stan u kom može da započne novi život. Nije mi ni izgledao, ni zvučao kao neko ko bi mogao da se ubije - zaključio je skrhani otac svoju ispovest.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track