ISPOVEST ŽRTAVA BRAĆE KOJI SU NAPALI RAŠU POPOVA: Zbog njih više ne izlazimo iz kuće!
Foto: Dra

Opet pobegli iz prihvatilišta

ISPOVEST ŽRTAVA BRAĆE KOJI SU NAPALI RAŠU POPOVA: Zbog njih više ne izlazimo iz kuće!

Crna Hronika -
Na meti maloletne braće osim književnika Raše Popova bila je i profesorka u penziji kojoj su dečaci s vrata strgali zlatni lančić, zatim žena kojoj su mali razbojnici pokrali sav novac iz stana, kao i žena kojoj su krali minđuše i prodavnice iz koje su bahata braća odnosili robu

BEOGRAD - Prišao mi je s leđa. Zgrabio mi je lančić koji 40 godina nisam skidala sa vrata, strgao ga i pobegao.

Daniela Jovčić, profesorka u penziji, samo je jedna od žrtava dečje bande čiji su pripadnici braća I. N. (10) i J. N. (11) napali i opljačkali književnika Rašu Popova.

Karakteristično za sve incidente u režiji te dvojice romskih maloletnika je to što presreću ljude nemoćne da se odbrane.

- Isto kao i Popovu dogodilo se i jednoj komšinici. Samo, njoj su iz stana izneli sav novac. Letos su drugoj ženi strgli zlatan lančić, a predsednicu kućnog saveta naše zgrade su napali u pasažu. Povukli su je za minđušu, oborili je na zemlju, ali je pala preko torbe, pa nisu mogli da je opljačkaju - priča radnica iz lokalnog marketa.

Prodavačica dodaje da su dvojica nedavno napadnutih staraca nabavili bonseke kako bi mogli da se odbrane. Sve radnje u ovom kraju se predveče zaključavaju. To potvrđuju i radnice iz tržnog centra.

- Njih nekoliko upada u prodavnice i, kad ih je pet-šest, ne možemo ništa. Dok se mi snađemo, oni već uzmu nešto sa polica i pobegnu - objašnjava ona. Osim svakodnevnih napada i pljački, bandi nisu strane ni provale.

- Više puta su nam obijali lokal. Uzimaju novac i robu. Stalno napadaju ljude.Prošle nedelje su na ulici maltretirali jednu baku koja jedva hoda - priča jedna od prodavačica. Bahatu braću policija je više puta hapsila zbog više od 300 krađa, razbojništava, sitnijih lopovluka, ali i nanošenja teških povreda sa smrtnim ishodom.

Jedan takav slučaj dogodio se u septembru, kada su u Deligradskoj ulici pretukli i opljačkali jednog starca, posle čega je nesrećni čovek preminuo.

To što dodatno zabrinjava jeste činjenica da će ovi maloletnici neometano nastaviti da čine krivična dela jer naš sistem socijalne zaštite nema rešenje za braću.

U Centru za socijalni rad u Beogradu kažu da su se s policijom dogovorili da se braća zbrinu u Prihvatilištu pri Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, u kom bi ih stručnjaci nadzirali 24 sata.

- Maloletnici su, međutim, opet pobegli - objašnjavaju u Centru.

Oprost

- Pitali su me da li ću da im oprostim jer su to deca. Da su njih opkolili i gonili ih kao vukovi zeca, ne bi oni u njima videli decu nego hijene. Opraštam svakome, ali bih voleo da oni oproste meni što sam živ - kaže Popov.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja