IVANOVIĆEVA ODBRANA ZAHTEVA IZUZEĆE: Albanski sudija ne može biti objektivan
Foto: Fonet/Ljiljana Stanojević

Apelacioni sud u Prištini

IVANOVIĆEVA ODBRANA ZAHTEVA IZUZEĆE: Albanski sudija ne može biti objektivan

Crna Hronika -

O žalbi na presudu lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću pred Apelacionim sudom u Prištini odlučivaće i jedan sudija kosovski Albanac, čije je izuzeće zatražila odbrana, a Ivanovićev advokat smatra da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može biti objektivan i da je Euleks misija i osnovana da bi sudila u predmetima kao što je ovaj.

Posle pet meseci od podnošenja žalbe na presudu Ivanoviću, drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini održaće ročište 28. septembra, a predviđeno je da ono traje četiri dana.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Vlajić kaže i da se predstojeća rocišta sa nestrpljenjem čekaju.

"Smatramo da sudija pripadnik albanske nacinonalnosti nije objektivan. Euleks misija je osnovana da osuđuje predmete kao što je ovaj i krivična dela u kojoj je žrtva i postala žrtva, jer je pripadnik određene nacionalnosti. Ukoliko je za ovaj slučaj odreden sudija Albanac neka bude i sudija iz Srbije", rekao je Vlajić.

Vlajić je rekao da je ubeđen da je suđenje bazirano na etničkoj osnovi.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Svakog dana se se vidi da smo mi podeljeno društvo. Pomirenja između Srba i Albanaca nije bilo i zato je Euleks tu. Sudija nije u stanju da presuđuje, jer je duboko politizovan predmet, a još pre tri godine albanska štampa je Ivanovića proglasila krivcem i njima suđenje nije potrbeno", rekao je Vlajić.

Ročišta ce biti održana u Prištini gde je sedište Apelacionog suda, u dva navrata, ali Vlajić ističe da se obično ovakve sednice završavaju za jedan dan.

Dodaje da će Ivanović biti prebačen u Prištinu za vreme rocišta, a za transport je zadužena pritvorska jedinica.

"Svaki dan će odlaziti i dolaziti pošto želi da prisustvuje ročištu. Služba je obavezna da obezbedi prevoz, ročišta su otvorena za javnost, pa će javnost i porodica Ivanovića moći da prisustvuju", rekao je advokat.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Vlajić je rekao da je Oliver Ivanović optimista i da ga najviše bodri činjenica da nije kriv i da će istina izaći na videlo.

Ročište počinje sutra u 10 sati.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je krajem aprila žalbu na presudu kojom je Ivanović, početkom godine, osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je po sredi politički motivisan proces, a on se u zatvoru nalazi od 27. januara 2014. godine.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track