(FOTO) IZREČENA PRESUDA ZA OTMICU MALE MAŠE: Francuskim otmičarima 26 godina robije!
Foto: Kurir Press

Specijalni sud u Beogradu

(FOTO) IZREČENA PRESUDA ZA OTMICU MALE MAŠE: Francuskim otmičarima 26 godina robije!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Francuskim otmičarima male Maše Prenković danas je pred Specijalnim sudom izrečena prvostepena presuda kojom se proglašavaju krivima! Sebastijan Branšu osuđen je na 10, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu na 9, i njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na 7 godina zatvora.

Naime, sudsko veće Specijalnog suda proglasilo je krivim francuske državljane za to što su u martu prošle godine u naselju Braće Jerković oteli trogodišnju Mašu Prenković.

Sud je doneo odluku da ih protera iz Srbije u periodu od 10 godina, u koji se ne računa vreme provedeno u zatvoru.

Roditelji male Maše jutros ispred suda (Foto: Nebojša Mandić)
Roditelji male Maše jutros ispred suda (Foto: Nebojša Mandić)

U obrazloženju presude sud je naveo da je teza odbrane da nije bilo otmice, odnosno da su roditelji devojčice sarađivali i da je postojao dogovor, ne stoji. Kako je sudija Dragan Milošević naveo, nije pronađen nijedan dokaz za takve tvrdnje.

- Analizirani su telefoni i kompjuteri optuženih i nije pronađen trag komunikacije - naveo je sudija. Roditelji Maše Prenković iz publike slušaju izricanje presude.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Podsetimo, francusku trojku sud je teretio da su malu Mašu oteli iz ruku majke u beogradskom naselju Braće Jerković, u martu prošle godine. Tužilaštvo je u septembru u završnim rečima zatražilo od suda da im izrekne kazne od po 10 godina zatvora, dok su njihovi branioci tražili oslobađajuće presude.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Tužilaštvo je u završnoj reči tvrdilo da je tokom postupka dokazano da su oni delovali organizovano i da su izvršili otmicu, dok je odbrana tvrdila da tužilaštvo ničim nije dokazalo svoje tvrdnje niti učešće majke i ćerke u tom delu.Optuženi Sebastijan je u svojoj završnoj reči ponovio da je imao dogovor sa Mašinom porodicom o "pozajmici" deteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Drugooptužena, njegova žena, Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile su tokom suđenja da nisu znale ništa o otmici deteta i krivicu prebacile na Sebastijana.

Optužnicom se francuska trojka tereti za krivično delo otmice maloletnog deteta koju su izvršili 13. marta u ulici Braće Jerkovića kod broja 227, označivši Sebastijana Branšu Mišela organizatora kriminalne grupe.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nakon otmice usledila je policijska potera za njima, a sustignuti su na naplatnoj rampi kod Šimanovaca i uhapšeni. Od tada su u pritvoru.

Podsetimo, veruje se da su oteto dete hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi se DNK analizom utvrdilo da nevenčani suprug trećeoptužene Emerin Ulije Kristel, sa kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac deteta.

(Jelena Spasić/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track