KO JE ODGOVORAN ZA SMRT TIBORA: Rekao je da će se ubiti, ali su ga izbacili iz kancelarije!

Čelnici doma odgovorni za smrt mladića

KO JE ODGOVORAN ZA SMRT TIBORA: Rekao je da će se ubiti, ali su ga izbacili iz kancelarije!

Crna Hronika -

VETERNIK - Tibor Soka (22), štićenik Doma za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju u Veterniku, spalio se u takozvanoj agesivnoj sobi. Njega su po naredbi stručnog tima zaključali vaspitači, nakon što im je mladić rekao da će se ubiti.

Naime, stručni tim čine direktor, njegova zamenica, pravnica i dve socijalne radnice, koje se za sve pitaju što se tiče doma.Terapija- Tog kobnog dana Tibor je otišao do socijalnih radnika. Kada je ušao kod njih u kancelariju, rekao je da će se ubiti. One nisu htele ni da ga saslušaju, da mu daju terapiju za smirenje, već su ga izbacile iz kancelarije. Nazvale su telefonom vaspitača i naredile da ga pod hitno zatvore u „agresivnu sobu“ jer im je navodno i pretio, a on nikada nikoga drugog nije dirao, niti je sa nekim imao problema - kaže naš izvor dobro upućen u dešavanja tog dana.Nije tačno to što je direktor Zoran Arbutina rekao da o agresivnoj sobi“, a ne o „beloj“ ili takozvanoj tajm-aut sobi, kako je on naziva, odlučuje lekar. O tome ko ide u te sobe odlučuje taj stručni tim, a lekar prepisuje samo terapiju, naravno, ako je štićenik koristi.Paćenički život- Tibor je već pokušao da se ubije. Tada je bio u zatvorskoj sobi, kako je štićenici zovu. Uzeo je čaršav i hteo da se obesi. Spasli su ga. Zato sada ne mogu da shvatim zašto ga nisu shvatili ozbiljno ako se požalio da će se ubiti. Kao da su ga pustili da to i uradi. Ali jadničak da tako okonča svoj paćenički život, pretvorivši se u pepeo. Od kada se rodio, Tibor je živeo po domovima. Nikada nikoga od svojih najbližih nije upoznao, a kamoli osetio ljubav. Jedinu ljubav većini štićenika pružaju negovateljice, pogotovo ova što je sada suspendovana zajedno sa vaspitačem R. K. Negovateljica D. S. ima svoju sobu u domu i ceo svoj radni vek provela je radeći sa štićenicima. Ona ih i presvlači i stvarno je anđeo za tu decu, kao da im je majka. A i vaspitač R. K. Njega deca dočekuju i ispraćaju, on sa svakim ume. I sa najagresivnijima, umeo je da ih smiri i sada u junu je trebalo da ide u penziju. A sada Arbutina njih krivi. Ma gde će mu duša, i njemu i njegovom timu. Od kada su oni u tom domu, uvek je bilo svega i svačega. Masovno zatvaranje i mučenje štićenika - kaže naš izvor.

Šta će više u domuDIREKTORE, DAJ OSTAVKU!Zoran Arbutina, direktora doma, makar iz moralnih razloga treba da podnese ostavku posle tragedije u kojoj je stradao Tibor Soka. Apelujemo na nadležne da što pre smene direktora.

Panika u sobamaBACALI DECU KAO DŽAKOVE KROZ PROZOREKada je Tibor zaključan u tu „agresivnu sobu“, gde ih i ne pregledaju kada ih uvode, da li imaju nešto čime bi mogli sebe da povrede, negovateljica D. S. je prva osetila dim i pokušala da otvori sobu.- Stigla je jedna štićenica, pa su njih dve pokušale da provale vrata. Ali vatra se tako brzo širila da, nažalost, nisu uspele. Pored te sobe u kojoj je Tibor izgoreo nalazi se stacionar sa bolesnom i nepokretnom decom. Onda je nastala panika među štićenicima, koje je osoblje bukvalno kao džakove izbacivalo kroz prozore na travnjak. To je bio neviđen stres za bolesnu decu - otkriva naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track