KOSOVSKA MITROVICA: Pojačane mere bezbednosti pred izricanje presude Ivanoviću
Foto: Fonet

Porodica očekuje oslobađajuću presudu

KOSOVSKA MITROVICA: Pojačane mere bezbednosti pred izricanje presude Ivanoviću

Crna Hronika -
KOSOVSKA MITROVICA - Uoči izricanja presude lideru Građanske inicijative Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba u Kosovskoj Mitrovici je danas vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije.

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici u deset časova treba da počne izricanje presude u slučaju koji se vodi protiv Ivanovića, Dragoljuba Delibašića i još trojice Srba.

Obe kapije koje vode prema zgradi suda zatvorene su i kontrolišu ih pripadnici Kosovske policije čiji su pripadnici u većem broju raspoređeni i u krugu suda. Kosovska policija kontroliše prilazne ulice sudu, a saobraćaj je zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.

Za današnji događaj vlada veliko interesovanje medija čije će prisustvo u sudnici zbog prostora biti ograničeno pa su neke od novinarskih ekipa ispred suda bile nešto posle osam sati iako suđenje počinje u dva sata kasnije. Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine. Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva. Ivanovićeva porodica očekuje oslobađajuću presudu.

Njegova supruga Milena Ivanović Popović izjavila je u sredu da porodica i posle svega veruje u pravdu i očekuje oslobađajuću presudu. "Svaka druga presuda značila bi skandal za Euleks i početak kraja njihove misije koja bi donošenjem eventualno neke druge političke odluke pokazala da nije u stanju da obavi svoj osnovni zadatak a to je da svima nama obezbedi pravnu i svaku drugu sigurnost", rekla je Ivanović Popović.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je da očekuje oslobađajuću presudu, koja je jedino moguća u situaciji kada tužilac, kako je ocenio, nije ponudio ni jedan dokaz za navode optužnice. Ivanović i Delibašić se nalaze u kućnom pritvoru dok ostala trojica Srba suđenje dočekuju braneći se sa slobode. Ukupno je 81 svedok saslušan u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana. Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track