KURIR SAZNAJE: Ubici manekenke Darijanu Musiću smanjena kazna na 35 godina robije!
Foto: Kurir Štampano

APELACIONI SUD U NOVOM SADU

KURIR SAZNAJE: Ubici manekenke Darijanu Musiću smanjena kazna na 35 godina robije!

Crna Hronika -
Nakon prvog suđenja na kojem je osuđen na 35 godina, i tada se žalio, pa je Apelacioni sud, poništio presudu i vratio na ponovno suđenje. Nakon drugog suđenja, Musić je osuđen na 40 godina zatvora

NOVI SAD - Darijanu Musić smanjena je zatvoraska kazna sa 40 na 35 godina, odlučio je Apelacioni sud u Novom Sadu, nakon žalbe koju su uložili on i njegova dva branioca.

U saopštenju Apelacionog suda navodi se da je delimično usvojena žalba Darijana Musića i njegovih branilaca i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 35 godina u koju mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru u kom ostaje do upućivanja na izdržavanje kazne.

- U preostalom delu, odbijene su kao neosnovane žalbe odbrane jer je ovaj sud našao da je okrivljeni Darijan Musić kriv zbog teškog ubistva u kome je na svirep način ubijena Vladislava Červenko. Veće ovog suda našlo je da su sve okolnosti izvršenja dela pravilno utvrđene u prvostepenoj presudi Višeg suda u Novom Sadu - stoji u saoštenju Apelacionog suda u Novom Sadu..

Preispitujući odluku o kazni, Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud propustio da ceni da je okrivljeni u vreme izvršenja dela bio smanjeno uračunljiv koja okolnost uz njegovo zdravstveno stanje i porodičnu istoriju nasilja u porodici, utiču na stepen njegove krivice, pa ga je uz postojanje svih drugih, otežavajućih okolnosti osudio na kaznu zatvora u trajanju od 35 godina.

- Ovako odmerena kazna zatvora u skladu je sa svim apsektima njegove ličnosti kao učinioca i težinom krivičnog dela koje je učinio, pa je sud i pored činjenice da je okrivljeni mlad čovek našao da je ova višedecenijska kazna zatvora potrebna i dovoljna da se ostvari svrha kažnjavanja - zaključuju u saopštenju iz Apelacionog suda..

Kako je Apelacioni sud došao do toga da je Darijan bio smanjeno uračunjiv nikome nije jasno.

U Specijalnoj bolnici u Beogradu, utvrđeno je da Musić ima intelektualne sposobnosti iznad proseka. S obzirom na to da kod njega nisu registrovali postojanje duševne bolesti, duševne zaostalosti ili povremene poremećenosti, kao ni alkoholne zavisnosti, niti zavisnosti od opojnih droga, zaključujemo da mera bezbednosti medicinskog karaktera nije potrebna - piše u zaključku lekara veštaka dr Branka Mandića i dr Milene Stanković.

Veštaci su utvrdili i da je Musić labilna ličnost s obeležjima „narcisoidnosti, impulsivnosti i senzitivnosti, zbog čega ima nizak prag tolerancije na frustracije, unutrašnju napetost, kao i sklonost da se pasivno prepušta vlastitim raspoloženjima“.

- Ova obeležja ličnosti u značajnoj meri određuju njegovo psihičko i socijalno funkcionisanje i ukazuju na mogućnost da on može da ispolji neodmereno, pa i agresivno ponašanje u situacijama koje su za njega provokativne ili kad je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili alkohola - navodi se u mišljenju veštaka zatvorske bolnice.

Podsetimo, nakon prvog suđenja na kojem je osuđen na 35 godina, i tada se žalio, pa je Apelacioni sud, poništio presudu i vratio na ponovno suđenje. Nakon drugog suđenja, Musić je osuđen na 40 godina zatvora, ali Apelacioni sud smanjuje na 35 godina.

( S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja