LEGIJA U STRAHU OD TROVANJA: U srpskom Alkatrazu ima svog kuvara koji kuva samo za njega
Foto: Profimedia

Iz bezbednosnih razloga

LEGIJA U STRAHU OD TROVANJA: U srpskom Alkatrazu ima svog kuvara koji kuva samo za njega

Crna Hronika -

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija (48), koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, ima svog kuvara u srpskom „Alkatrazu”, koji iz bezbednosnih razloga kuva samo za njega!

Bivši komandant „crvenih beretki“ jedini je čovek u „Alkatrazu” kome se ručak priprema po narudžbini, navode dobro obavešteni izvori.

- Legija svakog dana ima privilegiju da bira ručak za naredni dan! Kuvar mu nabroji tri jela sa menija, a on odluči šta da mu se spremi. Dok je bio u Centralnom zatvoru u Beogradu, mogao je da dobija ručak od kuće. U „Alkatrazu” to nije moguće - navodi naš sagovornik upućen u prilike u ovom zatvoru.

Legija je od 11. jula 2010. u srpskom „Alkatrazu”, kada su mu potvrđene presude kojima je osuđen na maksimalne kazne zatvora od 40 godina.

- Za sve robijaše u ovom zatvoru sprema se posebno, jer se sve namirnice iz bezbednosnih razloga kontrolišu pre kuvanja. Za sve njih se kuva u istoj kuhinji, osim što Legija može da bira ručak. On mnogo zna i ima šta da kaže, zato se i brinu o njegovoj bezbednosti.

Istovremeno, mnogi se plaše njegovog svedočenja i možda bi mu neko naudio, zbog čega su preduzete mere predostrožnosti - kaže sagovornik i dodaje da je meni u „Alkatrazu” ekskluzivan u odnosu na jela koja dobijaju ostali robijaši u Srbiji.

- Kuvar pravi trebovanje i poručuje namirnice na svakih sedam dana i sve sprema sam. Za sve ostale, recimo, Sedmi paviljon, Ženski zatvor ili Otvoreno odeljenje, obroci stižu iz Centralne kuhinje. Uprkos privilegiji koju ima, Legija nikada nije naručivao neko jelo iz čistog hira! Iako se jela vrte ukrug, on uživa u svom ručku i nastoji da očuva vedar duh. Poznato je da se u pismima porodici šali na račun svog boravka u najčuvanijem srpskom zatvoru i da im šalje pozdrave iz „vazdušne banje” - prepričava sagovornik.

Bez trubača za Novu godinu

Milorad Ulemek Legija će i ovu 2017. dočekati u najčuvanijem zatvoru „Alkatraz” u Požarevcu. Međutim, sada mu ispod prozora neće svirati trubači, koji su mu ranije ispred Okružnog zatvora svirali pesme „Milorade, bekrijo, sve si pare propio“ i „Kalašnjikov“ na zahtev njegove majke Natalije i supruge Aleksandre.

On će i ovu Novu godinu, šestu po redu, dočekati u svojoj ćeliji, u kojoj obično gleda TV i sluša muziku. Imaće povoljniji tretman, pa će mu u novogodišnjoj noći biti bogatija ishrana, a svetlo će mu se kasnije gasiti.

„Robija” za stražare

Straža u „Alkatrazu” se menja po određenom vremenskom rasporedu i pravilo je da u svakoj smeni budu drugi ljudi! Čuvari iz zatvora širom Srbije imaju obavezu da u ciklusima rade u ovom najčuvanijem zatvoru da bi se na taj način sprečile eventualne mahinacije i korupcija.

- Čuvari idu kući tek kada odrade celu „rundu” u „Alkatrazu”. Do tada, ni oni ne mogu da mrdnu nigde van zatvorskih zidina. Spavaju u posebnoj zgradi unutar zavora. Spavaonice sa njima dele pripadnici Žandarmerije, koji spolja obezbeđuju „Alkatraz” - kaže izvor.

(S:DŽ.S./Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track