MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA: Radimo na oslobađanju Babića iz Libije
Foto: Printskrin

Bivši Điniđev telohranitelj zatočen u Tripoliju

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA: Radimo na oslobađanju Babića iz Libije

Crna Hronika -
Posle saznanja o hapšenju Babića, ambasada u Tripoliju odmah se obratila nadležnim libijskim organima sa konkretnim zahtevima za dobijanje informacije o razlozima hapšenja i pružanju konzularne zaštite našem državljaninu, navode u ministarstvu

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Srbije u Tripoliju su maksimalno angažovani na oslobađanju Srđana Babića i nastavljaju diplomatske aktivnosti u pravcu njegovog skorog puštanja, saopštilo je danas to ministarstvo.

Vlasti u Tripoliju su, 30. marta 2015. uhapsile Babića, zajedno sa jednim austrijskim i dvojicom jordanskih državljana, u okviru istrage o radu kompanije "Argus", navodi MSP. Babić, bivši telohranitelj Zorana Djinđića je radio u Tripoliju, kao ekspert te francuske kompanije koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija u Libiji.

"Nakon saznanja o hapšenju Babića, ambasada u Tripoliju odmah se obratila nadležnim libijskim organima sa konkretnim zahtevima za dobijanje informacije o razlozima hapšenja i pružanju konzularne zaštite našem državljaninu", navodi MSP.

To je rezultiralo posetom konzula Srbije Babiću, 21. maja 2015, "kada je konstatovano da je naš državljanin dobrog psihofizičkog stanja i da nema primedbe na tretman. Informacija o poseti je prosleđena Vesni Babić, supruzi uhapšenog", navodi MSP i dodaje da je "nakon ovog susreta, ambasada dostavila i pošilku sa neophodnim sredstvima za ličnu higijenu, kao i pismo supruge" Ukazuje se u saopštenju i da je "zahvaljujući naporima ambasade, Babiću dva puta omogućeno da telefonom razgovara sa suprugom".

MSP navodi i da je u kontaktu sa suprugom uhapšenog srpskog državljanina, Vesnom Babić, "sa kojom je, do sada, više puta razgovarano". Tokom razgovora "su joj predočene sve raspoložive informacije, kao i preduzete aktivnosti prema nadležnim libijskim organima radi oslobađanja nenog supruga".

Babić je javnosti poznat kao čovek koji na jedinom snimku posle atentata na premijera zaustavlja automobile u Nemanjinoj ulici kako bi smrtno stradali premijer brzo bio prevezen u Urgentni centar. Babić je posle ubistva Djinđića radio u Mnistarstvu unutrašnjih poslova, u Žandarmeriji odakle je otpušten nakon smene komandanta Gorana Radovanovića Gurija.

Mediji su preneli izjavu Babićeve supruge koja kaže da joj se on preksinoć javio telefonom i da je u jako teškom stanju.

"Kaže da je smršao 20 kilograma i da sve vreme zatočeništva nije video ni sunce ni mesec. Zatočen je u prostoriji bez svetlosti i vazduha". prepričala je razgovor Vesna Babić. Ona je navela i da je suprug prvo pitao zbog čega je zatočen objašnjavajući da ni sama nije znala šta da mu odgovori jer ni ona ne zna.

Objašnjava i da je odlučila da se obrati medijima "jer sluti da je država malo uradila na oslobođenju njenog supruga". Babić je bio zaposlen i kao instruktor za opertivnu taktiku u specijalnim jedinicama MUP-a a od 1996. do 2000.godine je radio u Jedinici za specijalne operacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track