MISLITE DA JE LJUBA ZEMUNAC BIO FACA? Kad pročitate ovo, shvatićete da je bio običan šljam! (VIDEO)

Sramna biografija

MISLITE DA JE LJUBA ZEMUNAC BIO FACA? Kad pročitate ovo, shvatićete da je bio običan šljam! (VIDEO)

Crna Hronika -

U jesen 1967. optužen je za jedan od najgorih zločina koji možete zamisliti

Ljubomir Magaš u javnosti poznat kao Ljuba Zemunac je bio beogradski kriminalac i jedna od najpoznatijih ličnosti jugoslovenskog podzemlja. Devedesete su pomerile sisteme vrednosti, pa su mnogi iz ovog "miljea" obožavani među klincima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Postoji jedan podatak zbog kog Ljuba Zemunac, nikako ne sme biti predmet bilo kakvog pozitivnog konteksta - on je robijao zbog silovanja! No, da krenemo redom. Kako arhiv "Puls asfalta navodi", Ljubomir Magaš je rođen 27. maja 1948. Kada je imao 6 godina roditelji su mu se rastali i ostao je da živi sa majkom na Zvezdari. Završio je osnovnu školu i upisao se na auto-limarski zanat od koga je brzo odustao. Kao dete sitnim nestašlucima izazvao je da mu odrede boravak popravnom u domu u Zemunu odakle i potiče nadimak Zemunac. Ljuba je bio toliko jak da je na rukama mogao da pređe Beograd, govorili su njegovi drugovi, a kažu urbane beogradske legende sa asfalta. Zanimao ga je boks, koji je trenirao, a priča se da je slušao gradske priče "gde postoji neko jači" od njega, i išao da se dokazuje, suočavajući se sa tim likovima širom grada.

Okršaji sa policijom počeli su zbog grebanja automobila, pretnji dečijim pištoljem, tuča, krađe automobila, ali je osuđivan i zbog krađa ženskih torbi.

Sve se to smatralo sitnim bezobrazlucima, a onda je u jednoj tuči na Tehnološkom fakultetu prebio studenta Vladimira Vučkovića, zbog čega je morao da bežu i skriva se u inostranstvu.

No u jesen 1967. optužen je za svoj najgori zločin - zajedno sa Radetom Ćaldovićem Centom i Zoranom Milosavljevićem Robijom optužen da je silovao jednu devojku. Osuđen je na dve godine i osam meseci zatvora, koje je odležao u Sremskoj Mitrovici. Čim je izašao na slobodu, dočekale su ga nove poternice, pa je pobegao u Nemačku, odakle je dovođen na razna suđenja u Jugoslaviju.

Ministar zdravlja Lončar kupio stan od zemunskog klana! I nikom ništa! (VIDEO) Ubrzo ga je frankfurtska policija evidentirala kao izvesnog Tomislava Spadijera koji predvodi grupu lica specijalizovanih za teške krađe, ali i za druga krivična dela. A onda opet poziv iz Jugoslavije: Savezni sekretarijat za pravosuđe naše zemlje zatražio je septembra 1974. godine od nadležnih organa SR Nemačke da odobre ekstradiciju Magaša, kako bi mu se sudilo u Beogradu zbog silovanja na Zvezdari. Pravosudni organi Nemačke dugo su razmatrali zahtev za ekstradiciju, a krajem decembra 1974. godine poslali su, za jugoslovenske sudske organe, potpuno neočekivan i neobjašnjiv odgovor. Zahtev za ekstradiciju se odbija, jer u sudskim materijalima nije precizno naveden opis krivičnog dela silovanja za koje je Magaš okrivljen.

Ipak, godinu dana kasnije, sproveden je u Jugu, a prilikom sprovođenja Ljuba je demolirao jednu „maricu“, a zatim i dve ćelije u policijskoj stanice na samom aerodromu. Od zgrade aerodroma do aviona JAT-a, vezanog Magaša, sprovelo je osam policajaca sa automobilima. Okružni sud u Beogradu ga je osudio zbog silovanja na četiri godine i šest meseci zatvora. Posle tri godine pušten je sa izdržavanja kazne i vrlo brzo se vratio u Frankfurt. No, njemu se 1981. godine ponovo sudilo za - silovanje! Prvostepenom presudom suda u tadašnjem Titogradu, osuđen je na pet godina zatvora zbog silovanja.

Pored svih dela i lošeg glasa koji ga je pratio njegove navike su bile potpuno okrenute sportu i zdravom načinu života. To je išlo dotle da je i u zatvorima uvodio svoja pravila koja su svi morali da poštuju, piše Puls asfalta. Putovao je po celoj Nemačkoj i imao prijatelja svugde, na njegov poziv odazivali su se svi tadašnji aktuelni pevači i zabavljači. Ipak, ne sme da se zaboravi da je optužen i osuđen TRI puta za sramno delo poput silovanja. Ubijen je 10. novembra 1986, ispred zgrade Zemaljskog suda u Frankfurtu. Pre toga je godinama pohodio Nemačku sa svojom ekipom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track