NA NOVOSADSKOM GROBLJU: Sahranjen Goran Hadžić od njega se oprostili Šešelj i Šainović
Foto: Slađana Stojanović

NA NOVOSADSKOM GROBLJU: Sahranjen Goran Hadžić od njega se oprostili Šešelj i Šainović

Crna Hronika -

NOVI SAD - Goran Hadžiċ (58), bivši predsednik Republike Srpske Krajine i haški optuženik, sahranjen je danas popodne na novosadskom Gradskom groblju.

1 / 17 Foto: Slađana Stojanović

Njega su na večni počinak ispratili sin Srećko Hadžiċ sa majkom Živkom, sestra Goranka, kao i mnogobrojna rodbina Hadžiča, kao i druga žena sa kojom je u braku od januara ove godine, a sa kojom ima ćerku Milicu, iz vremena sakrivanja.

Na poslednji ispraćaj od Gorana hadžića stigli su i lider radikala Vojislav Šešelj, Nikola Šainović, Vjerica Radeta, Milomir Mirčić kao i veliki broj prijatelja i poštovalaca nekadašnje predsednika Republike Srpske Krajine.

U ime sadašnje supruge Borisave i ćerke Milice govor je održao rođak.

Podsetimo Goran Hadžić preminuo je 12. jula ove godine na u Kliničkom centru Vojvodine, posle duge i tešeke bolesti.

Hadžiću je dijagnoza tumora na mozgu u završnoj fazi postavljena novembra 2014, a proces protiv njega u prekidu je od oktobra te godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Podsetimo, Goran Hadžić, vratio se u Srbiju 16. aprila 2015 godine. Njega su sa Aerodroma „Nikola Tesla“ do Novog Sada, dovezli pripadnici Intervente jedinice. Haški tribunal ove godine suspendovao je na neodređeno vreme suđenje zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Hadžića su, kao poslednjeg optuženog u bekstvu, vlasti Srbije uhapsile u leto 2011. Suđenje je počelo u oktobru 2012. i prekinuto je u oktobru 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je tada precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest "u završnoj fazi".

On se u optužnici teretio za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track