NASTAVLJENO SUĐENJE: Bivši radnik DB svedočio o praćenju Ćuruvije
Foto: Fonet Andrija Ilić

Specijalni sud u Beogradu

NASTAVLJENO SUĐENJE: Bivši radnik DB svedočio o praćenju Ćuruvije

Crna Hronika -
Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem njihovog tadašnjeg kolege Dragana Pavića.

Pavić, koji je je radio kao šef jedne od smena za praćenje Ćuruvije pri beogradskom centru DB, ispričao je sudu da su šefovi u DB tražili da se o kretanju Ćuruvije izveštava češće nego što je to bilo uobičajeno kada se prate druga lica.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva, u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Pavić je tvrdio da je na češćem izveštavanju o Ćuruviji insistirao Radonjić, kao i da je dan pre ubistva odeljenje za pratnju pretrpelo njegovu kritiku, jer nisu na vreme javili da je Ćuruvija uššao u pasaž zgrade, pre nego je stigao u svoj stan.

Svedok je tvrdio da zaduženi za pratnju zapravo nisu kasnili, jer prema njegovom mišljenju nije bilo potrebe da se izveštava na svakih 10 koraka lica pod pratnjom.

Za ubistvo Ćuruvije je saznao iz medija, jer je sa svojom smenom završio pre likvidacije novinara, napomenuo je Pavić.

Prigovarajući Pavićevom svedočenju, Radonjić je istakao da nikada nije tražio da se izveštava na svakih 100 metara o kretanju lica i potvrdio da je kritikovao šefa Odeljenja za praćenje Zorana Pavića, ali zato što, kako je naveo, "nije rađeno profesionalno".

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track