NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE Popivoda: Ne poznajem Mikija Kurka
Foto: Profimedia

Specijalni sud u Beogradu

NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE Popivoda: Ne poznajem Mikija Kurka

Crna Hronika -

BEOGRAD - U nastavku sudjenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas u Specijalnom sudu tadašnji zamenik načelnika Druge uprave Državne bezbednosti (DB) Milovan Popivoda je rekao da ne poznaje Miroslava Kuraka, optuženog da je bio direktni izvršilac u tom ubistvu.

"Ne poznajem ga, negde sam ga video ali ne mogu da se setim gde...a sada ga ne bih ni prepoznao", rekao je Popivoda, koji je ostao pri prethodnom datom iskazu u slučaju ubistva Ćuruvije.

Način korišćenja službenih automobila od strane pripadnik DB i danas je bila jedna od glavnih tema saslušanja svedoka a Popivoda, tadašnji pomoćnik načenika Druge uprave za obaveštajne poslove je rekao i da mu se Romić nije obratio tražeći automobil.

Popivoda je rekao i da nema saznanja da je Romić tražio autmobil od Radonjića.

Na pitanje sudije Snežane Jakovljević da li je moguće da bilo ko od operativaca DB od neke od viših instanci u službi traži automobil na korišćenje, on je odgovorio da je to "hipotetički moguće ali da se to u praksi ne radi ".

"Hipotetički može ali se to ne radi u praksi, jer smo tako vaspitani da se sve zavržava u svoj upravi", rekao je Popivoda.

On je rekao i da je tokom bombardovanja svakog dana bio u Drugoj upravi jer se, zbog bombardovanja radilo 24 sata neprestalno. Na pitanje Romića da li bi bilo ko od operativaca iz te uprave tokom 24 sata mogao da bude odsutan bez znanja nadležnih, Popivoda je odgovori odrečno.

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem svedoka, tadašnjih radnika Državne bezbednosti (DB) Aleksandra Nikitovića i Žarka Mihailovića, koji su ostali pri prethodno datim iskazima.

Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića, kao i bivšeg pripadnika DB Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

Svedoci Nikitović i Mihailović su u svojim iskazima, ali i na pitanja odbrane i tužilaštva odgovarali uglavnom neodređeno, uz objašnjenje da se zbog protoka vremena ne sećaju dobro šta se tačno dogodilo ili da nisu sigurni.

"Nemam šta puno da kažem kao i kada su me prethodno ispitivali u vezi 'belog golfa 3'", rekao je Nikitović, koji je u vreme Ćuruvijinog ubistva u osmom odeljenju DB bio zadužen za garažu, odnosno prijem, popravku i registraciju vozila.

Mihailović je rekao da se u tom periodu bavio poslovima obezebeđenja, a da "beli golf" nije nikada zadužio, iako ga je, možda, zbog potrebe posla "nekoliko puta provozao". On je rekao i da je tokom svih godina službe sigurno koristio više od 40 do 50 vozila.

Za danas je zakazano i saslušanje svedoka Milovana Popivode, takodje tadašnjeg radnika DB.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track