NEKAŽNJENO DELE LETKE MRŽNJE: Neonaciste niko ne hapsi već dva meseca
Foto: Facebook AFA

Traže rasno čistu Srbiju

NEKAŽNJENO DELE LETKE MRŽNJE: Neonaciste niko ne hapsi već dva meseca

Crna Hronika -
Ovi sledbenici Adolfa Hitlera i njegovog nacionalsocijalizma svoj ideološko-ekonomski program objavili su na rođendan Adolfa Hitlera, 20. aprila 2010. još početkom oktobra su se hvalili kako su delili letke i pisali grafite s neprikrivenim porukama mržnje upućenim Romima

BEOGRAD - Članovi neonacističke grupe „Srbska akcija“ još početkom oktobra delili su letke i ispisivali grafite mržnje upućene Romima, ali tada niko nije reagovao.

Neprikriveni nacizam uperen protiv Roma, koji traje dva meseca, kao i raniji ispadi prema drugim manjinama „Srbske akcije“, koja je počela da deluje još 2010, dosada nisu sankcionisani. Tek kada su ovih dana po Beogradu i još nekim gradovima podelili više hiljada letaka u kojima otvoreno prete Romima, oglasila se policija, ali ne i tužilaštvo.

Ovi sledbenici Adolfa Hitlera i njegovog nacionalsocijalizma na svom sajtu još početkom oktobra su se hvalili kako su delili letke i pisali grafite s neprikrivenim porukama mržnje upućenim Romima.

„Kako bi podržali, pomogli i podstakli narodno samoorganizovanje i pružanje otpora ciganizaciji srbskih gradova, beogradski aktivisti ‘Srbske akcije’ imali su niz aktivnosti sa ciljem animiranja građana“, saopštili su neonacisti još 5. oktobra. Na istom sajtu su i reči mržnje upućene drugim manjinama.

Neonacisti su na sajtu postavili i fotografije na kojima ispisuju parole, dele letke i marširaju s nenonacističkim simbolima, ali su na svima prikrivena lica ili su okrenuti leđima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić saopštila je juče da je podnela krivičnu prijavu protiv onih koji su kreirali i onih koji distribuiraju letke koje potpisuje „Srbska akcija“. Ona upozorava da je u pitanju ne samo povreda ljudskog dostojanstva već i težak oblik rasne diskriminacije, koja je zakonom zabranjena. Poverenica traži hitnu i odlučnu reakciju nadležnih organa i očekuje da će javnosti biti upućena jasna i nedvosmislena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović smatra da je deljenje takvih letaka sramno i da predstavlja veliku uvredu za sve Rome. - Osuđujem taj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Ti leci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi. Nažalost, najlakše je okriviti Rome jer su jadni i nezaštićeni i kao takvi uvek laka meta - zaključio je Vitomir Mihajlović.

Iz policije poručuju da s nadležnim tužilaštvom rade na otkrivanju osoba koje su kreirale i distribuirale preteće letke „Srbske akcije“.Hitlerov rođendan

Sajt „Srbska akcija“ počeo je s radom još krajem marta 2010. Svoj „ideološko-ekonomski program“ objavili su na rođendan Adolfa Hitlera, 20. aprila iste godine. U programu preporučuju ukidanje demokratije i uspostavljanje autoritarnog režima na nacionalsocijalističkim osnovama, čiji bi funkcioneri mogli da budu samo etnički Srbi.

Raniji ispadi

Pripadnici „Srbske akcije“ početkom novembra napali su organizatore i učesnike tribine o legalizaciji marihuane na Fakultetu političkih nauka, kao i studente Filozofskog fakulteta koji su protestovali u toj visokoškolskoj ustanovi. Oni su takođe organizovali u septembru 2014. marš s neonacističkim zastavama na Legetskom polju pored Sremske Mitrovice.

Osuda sa svih strana

Ministarka državne uprave Kori Udovički osudila je tekst iz letka i pozvala nadležne da hitno pronađu učesnike tog sramnog postupka. SDS je zatražila da „Vlada zauzme odlučan stav povodom sve češćeg govora mržnje“. Osudu i poziv na kažnjavanje autora letaka tražili su i LDP i LSV, koji poručuje da je „Srbska akcija“ davno morala biti zabranjena. Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović najoštrije je osudio deljenje sramnih letaka, kao i Savet Vlade za unapređenje položaja Roma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track