NIKO NIJE HTEO DA JE SAHRANI: Brat (87) šest dana spavao pored mrtve sestre (75)!
Foto: Stefan Jokić

Dragić Ivanović je stalno gladan, ali račune redovno plaća

NIKO NIJE HTEO DA JE SAHRANI: Brat (87) šest dana spavao pored mrtve sestre (75)!

Crna Hronika -

KOSTOLAC - Molim vas, pomozite mi, gladan sam. Volim mleko i slatkiše, keks, kaže nam Dragić Ivanović (87), koji je šest dana spavao pored mrtve sestre Dušice Pihe (75) u rudarskom naselju Stari Kostolac.

Preminulu ženu niko nije hteo da sahrani bez para. Na kraju se opština Kostolac smilovala i sahranila Dušicu bez opela i sveštenika. Tuga. Šta je bogu skrivila?- Voleo bih da spremim banane i ribu za moju seku. Ne mogu da pronađem banane. Da odnesem na groblje, zavetina je - jedva govori starac i ispija čašu mleka.Otkako je umrla, Dragić nije jeo. Pre svakog gutljaja namenjuje sestri, koja je umrla bez sveće i parastosa.NemoćanSrbija u 21. veku, a kuća u kojoj nesrećni deka živi izgleda kao iz najstrašnijih horor priča i za ulazak unutra potrebni su vam maska i zaštitne rukavice. Dragić nas uz pomoć komšinice Biserke Milenković vodi u sobu u kojoj je njegova sestra ležala. Ne vidi, ne čuje i veoma slabo govori.- Tu je moja Dušica ležala. Ovde je volela da gleda televiziju. Tu je umrla - plače pokazujući krevet na kome još stoje fleke. Govori nešto dok muve obleću oko njegove glave, ali ga više ne razumemo. Biserka nam objašnjava šta se dogodilo.

Redovan platiša... Ivanović uredno plaća račun za struju
Redovan platiša... Ivanović uredno plaća račun za struju

Bez opela i sveštenika

- Bilo je strašno. Dušica je šest dana ležala mrtva. Dragić je star, teško se kreće, a slabo govori zbog bolesti. Dušica je umrla 26. maja, a Dragić je shvatio da je ona umrla četiri dana kasnije - kaže Biserka.Kako kaže, odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć.- Došli su i ustanovili smrt, ali je telo ostalo u kući. Sva je bila crna i natečena. Krevet je bio pun krvi. Izneli su je u utorak, u jorganu na kome je ležala, sahranili su je odmah, bez popa i porodice - objašnjava naša sagovornica i dodaje da je Dušica preminula u snu.Dušica i njen brat Dragić živeli su petnaestak godina sami.U trošnoj kući prepunoj smeća nema vode ni kupatila. Imaju dve sijalice i televizor jer, kako kaže Biserka, redovno plaćaju struju.- Ona je radila kao čistačica, a Dragić je čistio ulice. Imali su male penzije, pa su mogli da kupuju hranu. On je veoma star, ali voli da prošeta do prodavnice, posedi, ispriča se - navodi naša sagovornica.
Straćara... Starina ispred kuće u selu Kostolac
Straćara... Starina ispred kuće u selu Kostolac

Okrenuli leđa

Od dvoje starih i nemoćnih svi su odustali.- Niko ne pita za njih. Dušica je bila u boljem stanju od brata, odlazila je kod rođaka i kupala se, davali su joj hranu. Njega niko nije okupao dve godine, otkako je pao i povredio se. Tada je primao infuziju dve nedelje, hranili smo ga na cevčicu i izvukao se. Lekari kažu da je zdrav, ali da mu trebaju nega i pomoć da bi poživeo još - priča Biserka, dok je deka Dragić gleda i ponavlja da je zahvalan bogu što je uz njenu negu preživeo.Onda se okreće ka dvorištu zaraslom u korov i pokazuje nam obor.- Imam dve svinje, berem travu i dajem im da jedu. Ovo su moja drva, spremio sam ih za zimu, a imam i motor - kaže nam deka, a oči mu zasjaje kao detetu.Iako u trošnoj kući ima radijatora, starci su ložili šporet. Drva koja je deka skupio zapravo su panjevi.
Danima nije pio i jeo... Popio tri čaše mleka koje smo mu doneli
Danima nije pio i jeo... Popio tri čaše mleka koje smo mu doneli

Pomoć

- Pomozite mi. Nisam jeo, gladan sam. Volim mleko i slatkiše, keks - dodaje deka i ispija već treću čašu mleka.Starina bi voleo da ode u dom gde bi neko pazio na njega.- Hoću, hoću u dom. Pitajte ih da me odvedu. Sada sam sam, noga mi je povređena - kaže sićušni starac. Bez obzira na siromaštvo, prljavštinu i jad u kome živi, u njegovim plavim očima se vidi nada dok se pune suzama.Biserka Milenković vodila je računa o nesrećnim starcima. Međutim, ona mora da se vrati u Italiju, gde živi sa porodicom. Najveća želja joj je da neko pomogne deda Dragiću jer sumnja da zbog tuge za sestrom deka neće dugo izdržati sam. Polazimo ka groblju i pozdravljamo se sa dekom. Gleda za nama i maše. On čeka pomoć. On živi u Srbiji. U 21. veku!

MitrovdanPOCRNELA IKONABez obzira na siromaštvo, deka nam pokazuje prašnjavu i pocrnelu ikonu na zidu.- Ovo je moja slava Mitrovdan. Svake godine palim sveću, obeležavam - objašnjava deka uz pomoć Biserke, koja razume šta on govori.

PropastBOGATA PORODICADušica se udavala, ali nije imala dece. Njemu je žena umrla pre nekoliko godina. Familija im živi u Beogradu, bolesni su i stari, nisu mogli doći da se oproste od sestre - kaže Biserka.Ivanovići su nekada bili ugledna kostolačka porodica, ali su s vremenom osiromašili.- Otac im je bio imućan, osim njih dvoje imao je tri ćerke i sina. Kako su se deca razišla, tako je i kuća počela da propada. Dragić nije bio kako treba sa zdravljem ni kada je bio mlad - dodaje Milenkovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track