Njuzvik otkriva: DB ubio Arkana zbog šurovanja s Hagom?!

Još jedan motiv ubistva Ražnatovića

Njuzvik otkriva: DB ubio Arkana zbog šurovanja s Hagom?!

Crna Hronika -
Pored sumnji da je Skole naručio ubistvo, služba je načula da se Arkan nudio Tribunalu, piše Njuzvik

BEOGRAD - Potencijalna opasnost koju je predstavljao po Slobodna Miloševića, kao i bliski odnosi sa Haškim tribunalom, pominju se kao mogući motivi ubistva Željka Ražnatovića Arkana.Prema pisanju srpskog Njuzvika, pored sumnji da je Zoran Uskoković Skole naručio ubistvo Arkana zbog svađe oko podele milionskog transfera fudbalera Nikole Lazetića, kao drugi motiv pominje se i da je deo operativaca Državne bezbednosti osmislio i podržao Arkanovu likvidaciju.Istraga TribunalaPrema saznanjima Njuzvika, pojedinci su ukazivali da bi Arkan mogao da se okrene protiv Miloševića, nakon što je država odbila da njegovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi odobri da se uključi u borbe na Kosovu. Pretpostavljalo se da Arkan može da „u danu okupi sve svoje ljude iz garde i bude oružana formacija koja može da ga obori“. Ovoj tezi je suprotstavljeno mišljenje da je Arkan jedini koji je mogao da spreči 5. oktobar i promenu režima.Zoran Mijatović, bivši zamenik šefa DB, dao je jedan od najracionalnijih odgovora na ove teorije.- Da je poživeo, Arkan bi, kao i svi kriminalci, prešao na stranu jačeg. Sigurno ne bi rizikovao život braneći Miloševića. Jedan drugom su predstavljali problem, a ne saveznika - prenosi Mijatovićevu izjavu Njuzvik.Drugi razlog Arkanovog smaknuća, saradnju sa Hagom, potvrdio je nekadašnji operativac kriminalističke policije, sagovornik ovog nedeljnika. Naime, Arkan je ispričao kako su on i Ceca ispred kuće sreli mladića koji je tu stajao danima. Ražnatović je napao momka, koji je pokazao legitimaciju DB. Kada je operativac sreo jednog od prijatelja iz DB i upitao ga o incidentu, ovaj mu je rekao da „rade Arkana“.- Pitam ga zašto „rade“ Arkana, a on kratko odgovori: „Počeo je da šuruje sa Hagom“. O tome više nismo razgovarali. Ubrzo je Arkan i ubijen - ispričao je operativac. Bivši inspektor je naveo da je Ražnatović izvesno stupio u kontakt sa istražiteljima Haškog tribunala jer je njegov recept za preživljavanje bio saradnja sa jakim ljudima.- Uveren sam da je isti recept, kao i mnogo puta do tada, hteo da primeni i za spasavanje od optužnice Tribunala. Služba je načula da je hteo Hagu da potvrdi vezu SDG i režima, odnosno sa Miloševićem - naveo je inspektor i dodao da se Tribunal trudio da dokaže kako su sve formacije bile pod komandom jednog centra iz Srbije.Stub režimaZlatko Nikolić, kriminolog, kaže da je Arkan bio Miloševićev čovek.- U pripremi rušenja režima, rušeni su Miloševićevi glavni stubovi. Arkan je bio jedan od njih jer je pod kontrolom držao Legiju, „zemunce“ i „surčince“, a poznato je i da je radio za DB. Njegovo ubistvo je jedna visokosofisticirana radnja - rekao je Nikolić.

Saradnici i rivali... Slobodan Milošević u Haškom tribunalu
Saradnici i rivali... Slobodan Milošević u Haškom tribunalu

Dobrivoje RadovanovićARKAN BI SPREČIO 5. OKTOBARKriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da su Željko Ražnatović Arkan i Slobodan Milošević bili u dobrim odnosima i da Arkan nikada ne bi Hagu odao Miloševića.- Sećam se intervjua koji je Milošević dao nakon pada režima. On je tada rekao „Da je Arkan živ, ne bi bilo 5. oktobra“. Arkan bi verovatno tada poveo svoju gardu na masu i sprečio pobunu uz pomoć JSO - rekao nam je Radovanović.

OptužnicaZLOČINI U SANSKOM MOSTUArkan je optužnicom Haškog tribunala bio optužen samo za zločine u Sanskom Mostu.U optužnici se navodi delovanje Arkanovih „tigrova“ u Istočnoj Slavoniji 1991. i istočnoj Bosni 1992.Ražnatović se teretio isključivo za zločine koje je njegova formacija izvršila septembra 1995. u Sanskom Mostu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track