ODELJENJE ZA RATNE ZLOČINE: Danas pripremno ročište u predmetu Srebrenica
Foto: Nebojša Mandić

Optuženi se brane sa slobode

ODELJENJE ZA RATNE ZLOČINE: Danas pripremno ročište u predmetu Srebrenica

Crna Hronika -

U postupku protiv optuženih za ratni zločin u Srebrenici za danas je, pred predsednikom sudećeg veća Odeljenja za ratne zločine, zakazano pripremno ročište, koje je, kako predviđa zakon, zatvoreno za javnost.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti osam nekadašnjih pripadnika Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Optuženi su komandir 2. voda 1. čete Centra Nedeljko Milidragović i pripadnici tog voda Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao i pripadnici 1. voda 1 čete tog Centra Aleksa Golijanin i Vidoslav Vasić. Svi su rođeni na prostoru Bosne i Hercegovine, državljani su Srbije i brane se sa slobode.

Uhapšeni su marta prošle godine u Srbiji. Tužilaštvo tvrdi da su oni ujutru 14. jula 1995. raspoređeni oko hangara Kravica, gde su drugi pripadnici MUP RS dan ranije otpočeli ubijanje zatvorenih mulimanskih civila, kao i da je Milidragović optuženima naredio da učestvuju u zločinu, što je i sam uradio.

Istog dana, Milidragović i petoro optuženih iz njegovog voda, kako tvrdi Tužilaštvo, zajedno sa drugim nepoznatim pripadnicima Centra, nastavili su masovno ubijanje zatvorenih u hangaru, u koje su drugi nepoznati pripadnici policije i vojske RS u više navrata dovozili autobusima i kamionima.

U optužnici se navodi da ih je u Kravicama ubijeno najmanje 1.313 lica, čiji identitet je do sada utvrđen i posmrtni ostaci ekshumirani na više lokacija u Bosni i Hercegovini.

Njihova imena navedena su optužnici.

Zakonik o krivičnom postupku predviđa da se na pripremnom ročištu stranke izjašnjavaju u predmetu optužbe, obrazlažu dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu i predlažu novi, utvrđuju činjenična i pravna pitanja koja će na njemu biti predmet raspravljanja.

Na pripremnom ročištu predsednik veća odlučuje o eventualnom sporazumu o priznanju krivičnog dela, postignutog između tužioca i okrivljenog, i određuje kada će se održati glavni pretres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track