ODLOŽENO SUĐENJE MOMČILU PERIŠIĆU ZA ŠPIJUNAŽU: Čeka se odluka o izdvajanju nezakontih dokaza
Foto: Nebojša Mandić

Naredno ročište 5. jula

ODLOŽENO SUĐENJE MOMČILU PERIŠIĆU ZA ŠPIJUNAŽU: Čeka se odluka o izdvajanju nezakontih dokaza

Crna Hronika -

BEOGRAD - Početak suđenja nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću i još dvojici optuženih za špijunažu odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 5. jul, jer se čeka pravosnažnost sudske odluke o izdvajanju nezakonitih dokaza.

Više tužilaštvo je naime uložilo žalbu na rešenje suda o izdvajanju nezakonitih dokaza iz spisa predmeta, a pravosnažnu odluku o tome treba da donese Apelacioni sud.

Perišićeva odbrana je predložila odlaganje suđenja jer smatra da je za iznošenje odbrane važno da se pravosnažno utvrdi da su pomenuti dokazi tužilaštva nezakoniti. Tužilac je bio saglasan sa predlogom pa je suđenje odloženo za 5. jul.

Perišićev advokat Novak Lukić je takođe naveo da odbrana želi da suđenje bude otvoreno za javnost. Sudija Nataša Albijanić je tim povodom ukazala da se još čeka odgovor nadležnih vojnih organa o zahtevu suda za ispitivanje tajnosti, odnosno poverljivosti pojedinih dokumenata, od čega zavisi da li će sa nekog dela, ili celog suđenja morati da se isključi javnost.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković. Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine. Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track