OPERACIJA GUTAČ: Jakšić dokaze o švercu droge krio u zatvoru!
Foto: Printscreen

Policija upala u ćeliju vođe grupe „Amerika“

OPERACIJA GUTAČ: Jakšić dokaze o švercu droge krio u zatvoru!

Crna Hronika -

Peruanski istražitelji posle hapšenja zaplenili 854 kilograma kokaina i pohvatali članove grupe „Amerika“

BEOGRAD/LIMA - Zoran Mihajlović Jakšić (57), jedan od vođa ozloglašene kriminalne grupe „Amerika“, pomogao je peruanskoj policiji da razbije klan koji je godinama trgovao drogom između peruanskih narko-bosova i evropskih trgovaca drogom i uhapsi 42 njegova saradnika!

Oprezan... Nikad nije koristio mobilni telefon
Oprezan... Nikad nije koristio mobilni telefon

Kako su preneli mediji, posle pretresa ćelije u kojoj boravi od 17. jula, kada je uhapšen, peruanska policija došla je do dokumenata koji su pomogli da bude otkriveno i zaplenjeno još 854 kilograma kokaina!- Jakšić je bio glavni finansijer kriminalne grupe „Amerika“. Posle njegovog pada, obaveštajci su uspeli da uđu u trag i pohapse sve saradnike ove zloglasne kriminalne organizacije - naveli su izvori iz policije. Posle velike policijske akcije „Gutač“, oni ne isključuju mogućnost da članovi Jakšićevog klana stoje iza likvidacije Srbina Marka Mitića (30), koji je likvidiran 15. aprila 2014. u Peruu. On je ubijen jednim hicem u čelo, a sumnja se da je motiv bio to što je policiji ispričao detalje i ukazao na vezu trgovine drogom s peruanskim kartelima.

Stalno u pokretu... Spavao gde je stigao
Stalno u pokretu... Spavao gde je stigao

Likvidacije- Tri meseca kasnije ubijen i Goran Frederik Stavrić (41), a peruanska policija je i tada navela da je, prema prvim informacijama, on likvidiran zbog duga od 200.000 evra, odnosno zbog toga što je jedna pošiljka za koju je bio zadužen otkrivena i zaplenjena. Policija sada ne isključuje mogućnost da uhapšeni članovi Jakšićeve grupe imaju veze i sa ovim zločinom - otkrili su peruanski izvori. Kako su naveli, utvrđeno je i da je klan vrlo dobro prikrivao tragove, pa je tako Zoran Jakšić za razgovore uvek koristio telefonske govornice, a ne mobilni telefon.

Udar na narko-klan... Deo zaplenjenih narkotika
Udar na narko-klan... Deo zaplenjenih narkotika

Spavao po hotelima- Osim toga, nikada nije imao stalnu adresu, već je uvek boravio u hotelima - naveli su oni.Lokalni mediji preneli su i da je policija prikupila dokaze da je čak i u zatvoru Jakšić organizovao sastanke sa „saradnicima“. Posle susreta, koji je bio dogovoren sa policijom, u njegovoj ćeliji pronađeni su pisani tragovi kriminalnih dela, zahvaljujući kojima je policija zadala konačni udarac Jakšićevoj mafiji.

Bosanski pasošKORISTIO IME NIKOLA MARJANOVIĆIako je imao više od 10 lažnih pasoša i 42 lažna identiteta, uhapšeni Jakšić je prilikom hapšenja kod sebe imao pasoš Bosne i Hercegovine na ime Nikola Marjanović, rođenog 12. aprila 1965. godine u Sarajevu. Bosanski pasoš na lažno ime izdat mu je prošle godine u stanici policije u Mostaru.

PretresKAČKETI I ĆEBE S PRINTOM KRAVEPeruanska policija objavila je snimak pretresa ćelije koju Zoran Mihajlović Jakšić deli sa cimerima. Osim dokumenata koja su mu oduzeta, na krevetu na sprat koji on koristi snimljeno je ćebe s printom krave. U istoj ćeliji prikazano je i desetak uredno složenih kapa i kačketa vođe grupe „Amerika“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track