OPTUŽENI PLOJOVIĆ IZNEO ODBRANU: Nisam slao nikakve dobrovoljce u Siriju
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Specijalni sud

OPTUŽENI PLOJOVIĆ IZNEO ODBRANU: Nisam slao nikakve dobrovoljce u Siriju

Crna Hronika -
Optužujete me da palim po Srbiji i drugim državama, a ni šibicu mi niste našli u kući. To je smešno i zaista nepravedno", rekao je Plojović koji je i ranije hapšen u Zagrebu, jer se sumnjalo da je povezan sa još nekim terorističkim napadima u regionu

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje petorici osumnjičenih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji na čelu sa Abidom Podbićaninom (35) kojem se sudi u odstustvu, jer je u bekstvu.Iz istog razloga u odsustvu se sudi i Tefiku Mujoviću dok su na optuženičkoj klupi Sead Plojović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda.

Izlažući svoju odbranu Plojović je negirao krivicu i povezanost sa džihadistima u Siriji, tvrdeći da ne zna ko je odakle i kada slao borce u Siriju.

"Optužujete me da palim po Srbiji i drugim državama, a ni šibicu mi niste našli u kući. To je smešno i zaista nepravedno", rekao je Plojović koji je i ranije hapšen u Zagrebu, jer se sumnjalo da je povezan sa još nekim terorističkim napadima u regionu.

Prema njegovim rečima, oni su se bavili samo verskim pitanjima i nisu ništa organizovali niti planirali kako se to spominje u optužnici."Ja ne znam ko će gde da ide - u Sijiru ili u Ameriku, na kafu ili džamiju...nikoga nisam poslao u Siriju, dovedite mi nekoga ko će to reći", naveo je optuženi.Upitan odakle mu materijal koji je nađen u njegovom kompjuteru , kao i slika Bil Ladena, rekao je da ih je skinuo sa Interneta.

Takođe je tvrdio da nije primao bilo kakav novac, već da se izdržavao od socijalne pomoći i priloga koji su ostavljali vernici posle službe.

U nastavku suđenja odbranu će izneti Crnovršanin i Kasumović, koji su kao i Plojović u pritvoru od marta prošle godine.

Podbićanin i Mujović optužnicom se terete da su početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISDIL) i Front el Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke organizacije.Tužilaštvo sumnja da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Novac je, kako se sumnja, prikupljan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i u više zemalja Zapadne Evrope - Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu.

Optuženi su u prostorijama mesdžida "Furkan", u Novom Pazaru za zainteresovane za ratovanje u Siriji organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta, navodi se u optužnici.

Mujović je u Istanbulu, kako se sumnja, dočekivao i prihvatao lica koja su se uputila u Siriju, te finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na severu Sirije.Tužilaštvo navodi i da je okrivljeni Podbićanin u Siriji, u glavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih lica, a okrivljeni Kasumović je vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju, navodi se u saopštenju.Ta osoba je stupila u terorističku organizaciju IDIL i poginula je u sukobima.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu terorističkog udruženja ISDIL, dok je Podbićanin komandovao jednom jedinicom, a prema pisanjima nekih medija on je poginuo u tim sukobima.

Mujoviću optužnicom je stavljeno na teret podsticanje terorističkih dela, jer je putem Fejsbuk profila postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država Iraka i Levanta i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.Za Podbićaninom i Mujovićem je raspisana međunarodna poternica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track