OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE: Državljanin Srbije optužen za ubistva i silovanja u Srebrenici

Tužilaštvo BiH

OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE: Državljanin Srbije optužen za ubistva i silovanja u Srebrenici

Crna Hronika -

BEOGRAD - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv protiv Saše Cvetkovića iz Ljubovije zbog ratnog zločina počinjenog na području Srebrenice i Bratunca.

Cvetković se tereti da je za vreme rata kao pripadnik Vojske Republike Srpske sa dvojicom vojnika VRS, došao u dvorište porodične kuće u naselju Kolonija u mesnoj zajednici Sase u općini Srebrenica, pod pretnjom oružjem odveo mušku osobu udarajući ga palicom, piše Slobodna Bosna.

On se tereti da je tog muškarca držao na nišanu automatskog oružja, preteći da će ubiti članove njegove uže porodice, naredio da ode u susedno selo i kaže meštanima se dobrovoljno predaju. Kada se žrtva nije vratila u zadanom roku, optuženi je ponovo otišao red porodičnu kuću i ubio dva civila, članove porodice navedene žrtve bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je u prostorijama Rudnika cinka i olova „Sase“, u kojem su prethodno bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa još jednim vojnikom izveo tri ženske osobe iz prostorija kompleksa te odvezao u pravcu Bratunca, gdje im se pridružio još jedan vojnik.

Žrtve su odveli u napuštenu kuću te nad njima počinili silovanje i seksualno zlostavljanje, što je na oštećene ostavilo trajne posledice koje osjećaju i danas. Jedna od žrtava, višestruko je silovana od optuženog i drugih vojnika, čime su joj nanesene teške povrede telesnog integriteta i psihičkog zdravlja. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track