OSUĐEN MIŠKOVIĆ: Mladi Marko, znao si da moraš da platiš porez!
Foto: Nebojša Mandić

Krivi za utaju, oslobođeni za štetu putarskim firmama

OSUĐEN MIŠKOVIĆ: Mladi Marko, znao si da moraš da platiš porez!

Crna Hronika -
Bez obzira na mladost i obrazovanje na koje se pozivao, sud smatra da je Marko Mišković znao da ima obavezu da plati porez po odbitku, rekla je sudija Maja Ilić. Mišković je za utaju poreza osuđen na tri i po, a Milo Đurašković na sedam godina zatvora zbog štete FAM

BEOGRAD - Marko Mišković, sin biznismena Miroslava Miškovića, osuđen je na tri i po godine zatvora zbog utaje poreza, a oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji, dok je vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đurašković osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora zbog štete nanete kruševačkoj fabrici maziva „FAM Kruševac“.Mlađi Mišković moraće da plati i osam miliona dinara novčane kazne u roku od tri meseca nakon što presuda postane pravosnažna, a Đurašković šest miliona dinara.- Bez obzira na mladost i obrazovanje na koje se pozivao tokom iznošenja svoje odbrane, sud smatra da je Marko Mišković znao da ima obavezu da plati porez po odbitku - zaključila je predsedavajuća Sudskog veća sudija Maja Ilić.Marko Mišković, međutim, nije se pojavio na izricanju presude u procesu pred Specijalnim sudom, koji je počeo sredinom novembra 2013. Sudija je rekla da nedolazak na izricanje presude nije zakonska obaveza.Iskoristili položajU četvoročasovnom čitanju presude, otkucane na nekoliko desetina strana, navedeno je i da preduzeće Marka Miškovića „Mera invest“ mora da plati 320.280 dinara zbog utaje poreza.Sudija Ilić je naglasila da je Đurašković kao odgovorno lice u „Nibens korporaciji“ iskorišćavao svoj položaj u privrednim društvima i pribavio sebi dobit od oko 200 miliona dinara.- Svi optuženi mogli su da shvate značaj svog dela - rekla je sudija oglašavajući ga krivim. Đurašković je takođe oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća, kao i svih 14 optuženih za to delo.

Ispred suda... Milo Đurašković sa advokatom Zoranom Ateljevićem
Ispred suda... Milo Đurašković sa advokatom Zoranom Ateljevićem

Oduzeli im pare

U presudi je navedeno da je sud od preduzeća „Mera invest“, čiji je vlasnik Marko Mišković, kao i od Mila Đuraškovića oduzeo imovinsku korist od više od 472 miliona dinara pribavljenu utajom poreza. Zbog toga su Milo Đurašković i još šest optuženih obavezni da solidarno nadoknade štetu od 3.142.513.124,70 dinara.Vlasniku „Delta holdinga“ Miroslavu Miškoviću presuda nije izrečena jer mu je suđenje zbog srčanih problema razdvojeno krajem prošle godine, a nastavak suđenja zakazan mu je za 8. april.Za ostale optužene, njih još ukupno 13, tužilaštvo je predložilo kazne od sedam do 12 godina zatvora, kao i za dvoje optuženih novčanu kaznu od po milion dinara.Mišković, njegov sin Marko i Đurašković uhapšeni su u decembru 2012. Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.
Sudi mu se odvojeno... Miroslav Mišković
Sudi mu se odvojeno... Miroslav Mišković

Kazne za putareOD NANOGICE DO 5 GODINA ZATVORAPresudom Specijalnog suda optuženi Dejan Jeftić osuđen je na četiri godine zatvora, Risto Ristić na pet godina zatvora, Boro Jelić na tri godine zatvora, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić na tri godine i Srđan Filipović na dve godine zatvora. Živojin Petrović osuđen je na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od dva i po miliona dinara, a Jadranka Badrić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara. Svima se u kaznu uračunava vreme koje su proveli u pritvoru, a optuženi su takođe obavezni da solidarno uplate 3,14 milijardi dinara u budžet zbog FAM.

AdvokatŽALIĆEMO SE!Branilac Mila Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević, najavio je da će se žaliti na presudu.- Deo presude, kojom su svi oslobođeni optužbi za putarska preduzeća, ukazuje i dokazuje da nije izvršeno ni krivično delo u osuđujućem delu koji se tiče FAM. Nikad nije bilo dokaza ni za podizanje optužnice, te sud nije mogao drugačije da postupi sem da izrekne oslobađajuću presudu - naveo je Ateljević.Govoreći o osuđujućem delu presude za poresku utaju, advokat je istakao da slična presuda nikada nije postojala u srpskom pravosudnom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track