OTAC  MALE TIJANE: Kada sam ga video ni 1.000 godina mu nije dovoljno
Foto: Nebojša Mandić

Posle pripremnog ročišta

OTAC MALE TIJANE: Kada sam ga video ni 1.000 godina mu nije dovoljno

Crna Hronika -
Jurić je rekao da je osetio gađenje "kako je toliki čovek mogao da uradi tako nešto nekome kao što je Tijana, tako krhkoj i nežnoj

SUBOTICA - Pripremno ročište na suđenju Draganu Đuriću, osumnjičenom za silovanje i ubistvo maloletne Tijane Jurić, održano je danas u Višem sudu u Subotici, uz njegovo prisustvo kao i oca ubijene devojčice.

Otac stradale Tijane, Igor Jurić, rekao je da ga ubica njegove devojčice nije ni pogledao dok su zajedno bili na ročištu.

Jurić je rekao da je osetio gađenje "kako je toliki čovek mogao da uradi tako nešto nekome kao što je Tijana, tako krhkoj i nežnoj".

- Sada kada sam ga video, nije dovoljno ni 80, ni 100, ni 1.000 godina- rekao je Jurić i dodao da će nastaviti da se u pravnim okvirima bori da svako ko naudi detetu dobije najstrožu kaznu. Ročište je bilo zatvoreno za javnost. Nešto pre 11 časova, iz zgrade Višeg suda izašao je Đurićev advokat Viktor Gostiljac. On je rekao da je suđenje zakazano za 22. i 23. april i 4. i 5. maj, i ponovio da je zatražio izuzeće ovog suda, odnosno da se proces izmesti iz Subotice.

Gostiljac je rekao da smatra da je ovde sud pristrasan, i pod pritiskom javnosti, i da je se očekuje da sud donese najvišu kaznu, 40 godina zatvora za Đurića.

Advokat okrivljenog je dodao da je Đurić već sve priznao, i da je sada samo pitanje kazne.

Advokat porodice Jurić, Miro Orović rekao je da je takvu odluku nadležan jedino predsednik veća, a da je takav predlog odbijen.

- Smatra da sud ima integritet da zaštiti postupak i prava okrivljenog u ovom postupku, tako da taj predlog nije usvojen” – rekao je Orović.

Otac Tijane, Igor Jurić, koji je danas prvi put video okrivljenog, rekao je, vidno potrešen, novinarima da želi da se sve što pre završi.

“Ne želim više da vidim u novinama, u bilo kom mediju, sliku ovog čoveka koga sam sad sreo pored slike mog deteta. Iskreno se nadam i verujem u sud i pravosuđe da će ovo biti brzo završeno. To je sve što u ovom mometu želim, uz naravno, ono što treba da bude, a to je ta maksimalna kazna” – rekao je Jurić.

On je dodao da je “smisao njegovog života” postala izmena zakonskih propisa, takozvani “Tijanin zakon” koji predviđa izmenu zakonskih rešenja koje će omogućiti policiji da krene u potragu za nestalom osobom odmah nakon prijave nestanka.

“Posle današnjeg dana ne mogu da se pomirim da nam ovakvi ljudi ubijaju decu. Mora se promeniti i pooštriti sankcije za ovakva zlodela i nadam se da će i vlast u Srbiji zaista uvideti da nisu dovoljne sankcije za ovakve ljude, ili neljude, neznam kako bi ih nazvao” – rekao je Jurić novinarima.

On je naglasio da je mnogo toga zakazalo u ključnim momentima Tijaninog nestanka i da nije reagovano na odgovarajući način.“Trebalo da je bude reagovano kao u slučaju male Maše. Kada je ona nestala, sve moguće policijske snage su angažovane i došlo je do pozitivnog ishoda. Vrlo sam sretan zbog toga, mislim da je to pravi pokazatelj kako treba da se reaguje kada je jedno dete u pitanju” – rekao je Jurić.

Pripremno ročište na suđenju Draganu Đuriću, osumnjičenom za silovanje i ubistvo Tijane Jurić, održano je danas s početkom u 9 časova u Višem sudu u Subotici.Ročištu je prisustvovao i optuženi koji je sproveden iz Okružnog zatvora uz jake mere obezbeđenja.Viši javni tužilac u Subotici je 29. januara 2015. podneo optužnicu protiv okrivljenog Dragana Đurića Višem sudu u Subotici.Okrivljeni i njegov branilac, u predviđenom roku od osam dana, nisu podneli žalbu na tekst optužnice.

Nakon toga, vanpretresno veće Višeg suda u Subotici je pristupilo ispitivanju optužnice i ona je pravnosnažno potvrđena.

Predmet je primljen 25. februara 2015. godine i dodeljen predsedniku veća, sudiji Gordani Kojić.Sudija Gordana Kojić je 12. marta 2015. godine odredila datum održavanja pripremnog ročišta i poslala pozive okrivljenom i oštećenom i njihovim braniocima.

Đurić je uhapšen u noći između 6. i 7. avgusta prošle godine. Priznao da je počinio to krivično delo i policiju odveo do mesta na kojem je zakopao žrtvu.Tijana Jurić je nestala 26. jula 2014. posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku.

U potragu su se, pored srpske, bili uključili mađarska policija, Evropol, Interpol i međunarodni sajt posvećen nestaloj deci u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track