OZBILJAN PROPUST MUP: Nisu uklonili zolju kod vrtića jer ne rade noću?!
Foto: Stefan Jokić

Drama na Konjarniku

OZBILJAN PROPUST MUP: Nisu uklonili zolju kod vrtića jer ne rade noću?!

Crna Hronika -
Pripadnici Sektora za vanredne situacije i vatrogasci uklonili su praznu cev raketnog bacača tek 12 sati nakon što je otkrivena

BEOGRAD - Prazna cev ručnog raketnog bacača zolja pronađena je preksinoć oko 22.40 u parku na Konjarniku, iza vrtića „Šećerko“. Cev okačenu na spravi za vežbanje celu noć je obezbeđivala policija, a uklonjena je tek 12 sati kasnije jer niko od nadležnih iz Sektora za vanredne situacije tokom noći nije radio.Prolaznik koji je šetao psa prvi je ugledao zolju i odmah je pozvao policiju. Vatrogasne ekipe i pripadnici Sektora za vanredne situacije su tek juče izašli na teren i uklonili cev.Neozbiljno ponašanje- Prazna cev raketnog bacača potpuno je bezopasna. Reč je o modelu M80, širine 64 milimetra. To je deo oružja koji se koristio devedesetih u ovim poslednjim ratovima - rekao je Dragiša Nikolić iz Sektora za vanredne situacije, koji nije objasnio zašto njegova služba nije odmah reagovala kad je raketni bacač uočen.Iako se na kraju utvrdilo da bezbednost građana nije bila ugrožena, Božidar Spasić, bivši funkcioner DB, ističe da je zolju trebalo ukloniti odmah, a ne da se čeka celu noć.- To je veoma neozbiljno ponašanje pojedinih organa koji su zaduženi za vanredne situacije i dokaz da tu nešto ne funkcioniše. Nađeno je jedno prazno, ali veoma opasno oružje! Očigledno je nekima praznik već počeo - kaže Spasić.Može da raznese školuOn objašnjava da je zolja veoma smrtonosno oružje i da se mora utvrditi ko ju je i zbog čega ostavio u parku.- Zolja je toliko opasna da može da sruši pola škole! Koristi se u sukobima, kad se gađa masa ljudi, zbog toga me i brine što se našla na prostoru gde ima mnogo dece i ljudi. Često se koristi na ratištima u Siriji i Iraku, a taj ko ima praznu zolju sigurno ima još oružja. Međutim, bez punjenja zolja je samo bezvezni metal - kaže Spasić.

Misija izvršena... Policajac odnosi prazni raketni bacač
Misija izvršena... Policajac odnosi prazni raketni bacač

(M. N. - J. I.)

Bez panikeDECA IŠLA U VRTIĆVrtić pored kog je pronađena cev bacača juče je normalno radio.- Policija ima naše brojeve telefona i uvek nam jave kad se nešto dešava. S obzirom na to da je procenjeno da prazna kutija ne predstavlja pretnju po decu, odlučeno je da nije potrebno da se bilo ko alarmira - kaže Lidija Hutović, direktorka predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track