PANČEVAČKI LEKAR OSUĐEN PO DRUGI PUT: Nanogica hirurgu zbog smrti pacijentkinje
Foto: Beta

Nesavesno lečenje

PANČEVAČKI LEKAR OSUĐEN PO DRUGI PUT: Nanogica hirurgu zbog smrti pacijentkinje

Crna Hronika -

PANČEVO - Osnovni sud u Pančevu osudio je juče po drugi put hirurga Opšte bolnice iz tog grada Aleksandra Ivicu na 11 meseci kućnog zatvora, zbog nesavesnog lečenja Marijane Jojkić (30), koja je preminula od upale trbušne maramice, izazvane nekonstatovanjem perforacije slepog creva.

Mlada Pančevka preminula je u martu 2006. zbog lekarskog nemara, ostavljajući za sobom dvoje maloletne dece. Ovo je druga prvostepena presuda doneta u ovom slučaju, a prethodnu, kojom je optuženi lekar bio osuđen na identičnu kaznu, ukinuo je Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

U obrazloženju presude, sud je naveo da je lekar proglašen krivim najpre zbog nalaza i mišljenja komisije veštaka, koje su potvrdile navode optužnice da je Jojkićeva nakon prijema u bolnicu, sa očiglednim simptomima upale slepog creva, pogrešno lečena nekoliko dana.

Po stavu veštaka, optuženi lekar je postupio nesavesno i Jojkićevu priključio na terapiju koja je zamaskirala kliničku sliku i pogoršala njeno stanje.

Kada je stanje postalo kritično, pacijentkinja je prebačena u Urgentni centar gde joj je konstatovana upala trbušne maramice izazvane pucanjem slepog creva, koju optuženi lekar nije ni konstatovao.

Preminula je 20. marta 2006, da bi posle nekoliko meseci, policija i tužilaštvo bila pokrenuli istragu u pančevačkoj Opštoj bolnici.

Optuženi lekar je tokom čitavog postupka negirao krivicu, tvrdeći da je u slučaju Jojkićeve postupio u skladu sa strukom, iako su veštaci tvrdili suprotno.

Osim što postupak pravosnažno nije okončan ni posle punih 10 godina, poslednjih meseci pratile su ga brojne kontroverze. Naime, nakon što je izrečena prethodna prvostepena presuda, krajem prošle godine, njen pismeni otpravak zagubljen je u pisarnici tužilaštva, zbog čega je postupajućem tužiocu istekao rok za podnošenje žalbe.

Pokrenuta je interna istraga u tužilaštvu koja je rezultirala pokretanjem disciplinskog postupka protiv radnika pisarnice.

Sednica Apelacionog suda, nakon koje je i ukinuta presuda, održana je tada bez bez žalbe tužioca koji su istovremeno zastupali i porodicu Jojkić.

Iziritirani činjenicom da zbog tog propusta, tužilaštvo u predstojećem drugom žalbenom postupku neće moći da traži veću kaznu od prethodno izrečenih 11 meseci kućnog zatvora, porodica Jojkić je u slučaj uključila Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM).

Osim što su odmah podneli žalbu Ustavnom sudu, predstavnik JUKOM-a je zastupao porodicu tokom ponovljenog postupka koji je juče i okončan. Pored 11 meseci kućnog zatvora, lekaru je izrečena i jednogodišnja zabrana rada u struci, ali je on, nevezano od slučaja, nedavno penzionisan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja