PAO PREVARANT: Lažni brat Momira Bulatovića ojadio vlast u Banjaluci za 200.000 evra!
Foto: Nemanja Pancic

DOLIJAO: Budimir Bulatović uhapšen na granici

PAO PREVARANT: Lažni brat Momira Bulatovića ojadio vlast u Banjaluci za 200.000 evra!

Crna Hronika -
Osumnjičeni se predstavljao kao koordinator „evropske ekspertske grupe“, koja ne postoji, i firmama i institucijama obećavao pristup evropskim fondovima

BANJALUKA - Budimir Bulatović, čovek koji se lažno predstavljao kao brat Momira Bulatovića, visokog funkcionera bivše Jugoslavije, uhapšen je zbog sumnje da je kao izvršni koordinator Evropske ekspertske grupe (EEG) oštetio Gradsku upravu Grada Banjaluke za oko 200.000 evra, dok je firmu „Celeks“ prevario za 87.000 evra.Bulatović je uhapšen na graničnom prelazu Rača na osnovu poternice koju je za njim raspisala banjalučka policija.- Uhapšen je u utorak, a poternica za njim raspisana je zbog sumnje da je počinio poslovnu prevaru i da je falsifikovao isprave - objasnili su iz banjalučke policije.Fantomska firmaEvropska ekspertska grupa je s Gradom Banjalukom 2007. potpisala ugovor o saradnji, na osnovu kojeg je EEG trebalo da pomogne gradskoj vlasti da aplicira za evropske fondove za četiri projekta ukupne vrednosti 19 miliona evra.- Grad je EEG trebalo da uplati ukupno 760.000 evra, od kojih im je isplaćeno 200.000. Istragom je utvrđeno da EEG ne postoji i da je to poslovna prevara - saopštili su iz policije.Budimir Bulatović nije oštetio samo Grad Banjaluku već je, zahvaljujući nepostojećoj organizaciji EEG, uspeo da prevari i nekoliko preduzeća.- Prevario je preduzeće „Celeks“ tako što je falsifikovanjem isprava prisvojio više od 87.000 evra, a EEG je prevario i firmu „Integral inženjering“, kompaniju „Mtel“ i Rafineriju nafte u Brodu - navode mediji u BiH.Obećavao pomoćSve prevare izvršene su tako što je Bulatović, na predlog nekog od visokopozicioniranih zvaničnika Republike Srpske, dolazio na razgovor s direktorom institucije i nudio pomoć u privlačenju novca iz evropskih fondova.- Firme bi kandidovale svoje projekte, koje su dostavljale EEG, a EEG je, navodno, u njihovo ime konkurisao kod fondova u Briselu. Firme su, na osnovu ugovora, plaćale dva odsto od ukupne vrednosti projekta EEG nakon obaveštenja iz Evropske komisije da im je projekat odobren, a preostalih dva odsto trebalo je da plate po dobijanju sredstava iz Brisela, do čega nikad nije došlo - objašnjavaju iz policije.

Varali i u SrbijiOŠTETILI SVILAJNAC ZA 400.000 €Evropska ekspertska grupa je 2009. godine, između ostalih, prevarila i Opštinu Svilajnac, kojoj su obećali da će im obezbediti pet miliona evra iz evropskih fondova uz naknadu od 400.000 evra, nakon čega im se izgubio trag. Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije je od Evropske komisije dobila odgovor da EEG nema akreditaciju da se bavi davanjem pomoći Srbiji. EEG je i u Crnoj Gori prevario nekoliko firmi i opština.

Svačiji lažni bratSVI MU BULATOVIĆI BILI MILIKako Kurir saznaje, Budimir Bulatović nije brat Momira Bulatovića, ali mu lažno predstavljanje nije strano. Naime, Budimir se dosad predstavljao kao brat Radeta Bulatovića, nekadašnjeg šefa agencije BIA. Takođe, isticao je rodbinske veze s pokojnim Pavlem Bulatovićem, ministrom odbrane SRJ, kao i crnogorskim političarem Predragom Bulatovićem. Očigledno da je Budimir na osnovu poznatog prezimena pokušavao da prevari mnoge ljude pre nego što je otkriven.(J. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track