PAO TAJKUN: Uhapšen Miroslav Bogićević!
Foto: Zorana Jevtić

Određen pritvor do 48 sati

PAO TAJKUN: Uhapšen Miroslav Bogićević!

Crna Hronika -
Bogićević i Salai su se dogovorili da od oktobra 2012. do marta 2013 . godine Privredna banka Beograd odobri kredite firmama čiji je jemac bio koncern "Farmakom mb" u vlasništvu Bogićevića

Vlasnik "Farmakoma“ Miroslav Bogićević uhapšen je danas pri pokušaju da napusti zemlju, a zajedno sa njim uhapšen je i Miodrag Salai bivši predsednik Privredne banke Beograd, ekskluzivno saznaje Kurir. Kako saznajemo, njemu je određen policijski pritvor do 48 sati, posle čega će biti priveden pred sudiju.

Prema našim saznanjima Bogićević i Salai su se dogovorili da od oktobra 2012. do marta 2013 . godine Privredna banka Beograd odobri kredite firmama čiji je jemac bio koncern "Farmakom mb" u vlasništvu Bogićevića, a u cilju da te firme u vidu pozajmice novac odmah proslede "Farmakomu mb" u nameri da se toj firmi pribavi protivpravna imovinska korist. Ovako uzeti krediti nikada nisu vraćeni čime je PBB naneta šteta od 15 miliona evra i 60 miliona dinara.

Ko je Miroslav Bogićević?

Biznismen Miroslav Bogićević, koji je večras uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, tereti se da je Privrednu banku Beograd oštetio za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu "Koncernu Farmakom MB" Šabac.

Bogićević 1989. godine osnivao preduzeće „Farmakom", čija je pretežna delatnost bila poslovanje apoteke, a uporedo sa tim uvoz i izvoz.

Osam godina kasnije je izvršena preregistarcija preduzeća u „Farmakom MB", a pretežna delatnost društva postaje trgovina na veliko, kao i proizvodnja sredstava za zaštitu bilja, obojenih metala i mineralnih đubriva, a sve se realizuje kroz zajedničku proizvodnju, i to sa društvima u sastavu preduzeća „Zorka" Šabac. Ubrzo „Farmakom MB" stiče vlaništvo u Mlekari Šabac, FAS Sombor, PIK „7. jul", IK „Guča", Livnici Požega, RIT Zajača, „Zorki Standard", rudniku antimona i cinka „Suva ruda", rudniku olova i cinka „Lece".

Vučić: "Farmakom" rekao je političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po visini poreza koji je naplatila od njih, navodeći da i dalje najveći problem predstavlja „Farmakom". On je za „Farmakom" rekao da je „političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma". Mediji su preneli da je Bogićević uhapšen na aerodromu prilikom pokušaja da napusti zemlju. Rođen je 5. oktobra 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973, dobio je u Fondu zdravstvenog osiguranja. U privatni biznis prelazi 1992, a počeo je sa apotekama, zatim trgovinom i proizvodnjom. Iako je od 2003. učestvovao u brojnim privatizacijama, i sistemu Farmakom pridodao devet preduzeća iz različitih delatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces. Kupljene firme uglavnom su modernizovane, zapošljavaju oko 3.000 radnika, a za doprinose u privrednom razvoju, kako su preneli mediji, Bogićević je primio brojna priznanja. Oženjen je, ima dve ćerke i troje unučadi.

(E.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track