PARMEZAN BANDA Dva Srbina krala skupoceni sir i vino za lanac restorana!
Foto: AP

HIT Istraga italijanske policije

PARMEZAN BANDA Dva Srbina krala skupoceni sir i vino za lanac restorana!

Crna Hronika -

MODENA - Italijanska policija je nakon prošlonedeljnog hapšenja „parmezan bande“, među čijim članovima su i dvojica Srba, pokrenula opsežnu istragu o krađi 168 koturova sira parmezana i 16.000 flaša vina.

Otkriveno je, kako prenose tamošnji mediji, da su članovi ove bande bili povezani s lancem poznatih restorana.Prema rečima izvora iz italijanske policije, „parmezan mafija“ ili „gurmanska mafija“ godinama je krala skupoceni sir i vino iz mlekara i magacina, a sumnja se da su imali odlično razrađenu šemu po kojoj su vršili krađe i preprodavali ukradenu robu.- Najveća krađa parmezana desila se u junu prošle godine, kad su petorica muškaraca uspela da uđu u magacin Instituta poljoprivrednih tehnologija i usluga. Lopovi su u prostoriju u kojoj se čuvaju koturovi sira ušli kroz rupu u zidu koju su prethodno iskopali. Među uhapšenima je i jedan radnik instituta. Sigurnosne kamere snimile su pljačku, a na snimku se vidi kako muškarci maskirani kapuljačama i fantomkama iznose koturove parmezana, teške oko 40 kilograma. Krađa je trajala više minuta - prenose italijanski mediji.

Oni dodaju da su kradljivci unapred pronašli kupce, među kojima su bili i vlasnici poznatog lanca restorana.Sumnja se da su ukradeni sir odmah vozili preko granice, gde su ga prodavali ilegalno. Parmezan je, inače, najtraženiji sir u Italiji i Evropi i prodaje se za 12 evra po kilogramu.Među uhapšenima su i A. T. (24) i M. M. (49), poreklom iz Srbije. Njima je određen kućni pritvor, dok je ostaloj devetorici iz grupe određen klasičan pritvor.Italijanska policija je do sada utvrdila da je „parmezan mafija“, osim parmezana, ukrala i 16.000 flaša skupocenog vina iz jednog magacina, čija je vrednost oko 140.000 evra.

Za poslednje tri godineOD KRAĐE STEKLI 10 MILIONAItalijanski mediji su preneli da je „parmezan mafija“ stekla preko 10 miliona evra. U poslednje tri godine u Italiji je iz mlekara, supermarketa i privatnih skladišta ukradeno 20.000 koturova ovog sira, čija se vrednost procenjuje na 10 miliona evra - ispričao je izvor iz istrage medijima i dodao da su svi uhapšeni odranije poznati policiji.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track