PINK PANTERI UKRALI DRAGULJE VREDNE 82 MILIONA EVRA: Pljačka veka na Uskrs?
Foto: Jutjub

DIJAMANTI: U najvećoj pljački u Britaniji učestvovali Balkanci

PINK PANTERI UKRALI DRAGULJE VREDNE 82 MILIONA EVRA: Pljačka veka na Uskrs?

Crna Hronika -
Muškarci obučeni u radne kombinezone i s kacigama tokom uskršnjih praznika izveli krađu tešku više od 82 miliona evra

LONDON - Jednu od najvećih pljački u britanskoj istoriji, koja se tokom uskršnjih praznika dogodila u centru Londona, najverovatnije su izveli članovi kriminalne grupe „Pink Panter“.Kako prenose britanski mediji, na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera koji se još uvek analiziraju, policija sumnja da iza krađe dragulja i nakita, čija se vrednost procenjuje na čak 82 miliona evra, stoji upravo ova banda, čiji je znatan broj pripadnika iz Srbije i s Balkana.Dva puta ulazili- Pljačkaši su bili veoma smeli i u trezor su tog vikenda ušli dva puta, prvi put u četvrtak 2. aprila u 20.19, da bi otišli sledećeg jutra u 8.12. Ponovo su se vratili u subotu oko 22.17, a zgradu su napustili tek u 6.44 sledećeg jutra - izjavio je detektiv Pol Džonson, koji predvodi istragu.Na snimcima sigurnosnih kamera vidi se nekoliko muškaraca obučenih u radne kombinezone kako ulaze i izlaze iz zgrade u juvelirskoj četvrti Haton garden, u kojoj su smešteni sefovi u kojima većina juvelira drži skupoceni nakit. Članovi bande, u fluorescentnim prslucima i s kacigama na glavama, koje su im sakrile lice, mirno su nosili vreće i gurali kante sa smećem u zgradu u kojoj su sefovi. Dve noći kasnije, visokoobezbeđeni objekat napustili su sa sadržajem iz 72 sefa.Alarm se aktivirao- Video sam dvojicu na motorima, dok su ostali bili u kombiju, to mi je bilo sumnjivo. Nekoliko minuta su pažljivo posmatrali zgradu sa sefovima. Mislim da su tad planirali pljačku - ispričao je jedan juvelir, navodeći da bi po izgledu rekao da su iz istočne Evrope.Iz policije su potvrdili da se alarm u zgradi aktivirao 3. aprila, malo posle ponoći, ali da niko nije poslat da proveri, pa je krađa otkrivena tek u utorak.- Lopovi su delovali kao profesionalci i dobro pripremljeni, a policija je pokazala krajnju nekompetentnost, ne odgovorivši na alarm - izjavio je bivši šef odeljenja za krađe u Skotland jardu Džon O‘KonorU trezoru ima ukupno 999 sefova, a pljačkaši su otvorili samo 72.- Mislim da su imali karticu u trezoru, pošto su znali plan zgrade i gde da buše kako bi došli do dijamanata. S njima je u trezoru možda bio i stručnjak za procenu koji su dijamanti i drugo drago kamenje najvredniji - izjavio je bivši detektiv Skotland jarda Džim Diki.

„Pink panteri“OPLJAČKALI VIŠE OD 100 ZLATARABanda „Pink Panter“ postala je poznata široj javnosti 1993. godine, posle pljačke jedne juvelirnice u Londonu, iz koje su ukrali dijamante i sakrili ih u kutijice s kremom, poput kriminalaca iz čuvenog filma „Povratak Pink Pantera“ iz 1974. godine. Navodno, kriminalna grupa nastala je u bivšoj Jugoslaviji i za poslednjih 15 godina iz više od 100 najekskluzivnijih zlatara širom sveta odneli su nakit vredan nekoliko stotina miliona dolara. Najveći broj njenih pripadnika je s teritorije Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

NAJPOZNATIJA BANDAU srpskoj policiji smatraju da „Pink Panter“ ne postoji kao jedinstvena organizovana kriminalna grupa, već se tako može nazvati tip pljačkeU Interpolu misle da je „Pink Panter“ mreža kriminalaca bez čvrsto uređene hijerarhijeSmatra se da je banda veoma profesionalna pošto deluje munjevito - pljačkaši ulaze u zlataru, zaposlene drže u zadnjem delu radnje, dok vitrine prazne i brzo nestajuPlen se prodaje odmah posle pljačke, za šta postoji posebna mreža

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja