PO POTERNICI INTERPOLA CRNE GORE: Bogićeviću ekstradicioni pritvor, Ristić na slobodi uz meru
Foto: Interpol

Sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe i pokušaj terorizma

PO POTERNICI INTERPOLA CRNE GORE: Bogićeviću ekstradicioni pritvor, Ristić na slobodi uz meru

Crna Hronika -

BEOGRAD - Viši sud u Kragujevcu odredio ekstradicioni pritvor Predragu Bogićeviću (47) koji je ranije danas uhapšen po poternici Crne Gore, dok je Specijalni sud u Beogradu Nemanju Ristića pustio na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu.

Oni se u Crnoj Gori sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe i pokušaj terorizma pred održavanje parlamentarnih izbora u toj državi, a ranije danas su uhapšeni u Beogradu i Kragujevcu po međunarodnoj Interpolovoj poternici Crne Gore, koja je za njima raspisana početkom decembra 2016. godine.

Portparol Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković rekla je Tanjugu da je istražni sudija Posebnog odeljenja tog suda (Specijalni sud), postupajući po zahtevu Interpola Podgorica, doneo rešenje kojim je Ristiću izrekao meru zabrane napuštanja boravišta - teritorije Beograda, i naložio da se svakog ponedeljka javlja posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

Ristić je upozoren da se protiv njega može odrediti teža mera za obezbeđneje prisustva i za nesmetano vođenje krivcicnog postupka ako bez odobrenja suda prekrši izrečenu zabranu, napomenula je Stanković.Ona je dodala da određena mera može trajati do okočanja postupka za izručenje Ristića.Portparol Višeg suda u Kragujevcu Svetlana Simonović rekla je Tanjugu da je Bogićeviću određen ekstradicioni pritvor.

Početkom decembra 2016. godine raspisana je poternica Crne Gore za dvojicom državljana Rusije i dvojicom državljana Srbije - Ristićem i Bogićevićem koji se sumnjiče da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Nakon što Srbija dobije zahtev Crne Gore za izručenje Ristića i Bogićevića, pomenuti viši sudovi će odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje.Po pravosnažnosti sudskih odluka, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Srbije.Do konačne odluke o zahtevu Crne Gore, oni mogu da budu u pritvoru ili da odluku čekaju na slobodi uz neku od mera obezbeđenja da neće pobeći.Srbija i Crna Gora imaju bilaterlani ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track