PODACI IZ PREDMETA: Evo kako su Ognjanovići trošili novac za Tijanu
Foto: Nebojsa Mandic

PODACI IZ PREDMETA: Evo kako su Ognjanovići trošili novac za Tijanu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Posle smrti Tijane Ognjanović, njeni roditelji Nebojša i Jelena su sa zajedničkog računa u američkoj banci JPMorgan Čejs, na kojem je bio novac od donacija za obolelu devojčicu, plaćali troškove ukupno 15 puta između 16. i 19. jula 2013. godine i potrošili 8.220 dolara.

Najviše novca, 6.421 dolar, utrošeno je 17. jula, dva dana posle smrti devojčice, u radnji "Epl stor", dok je novac korišćen i u prodavnicama "Fosil", "Sanglas hat", podaci su do kojih je list došao uvidom u predmet "Ognjanović", što im je omogućilo Više javno tužilaštvo u Beogradu.

U dokumentaciji se navodi da je sa računa u dva navrata, 16. i 19. jula 2013. godine, podignuto ukupno 27.413 dolara u gotovini, za koje, prema nezvaničnim saznanjima lista, nema pisanog traga u koje svrhe su korišćeni. Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 20. septembra da je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja Nebojše i Jelene Ognjanović jer iz istrage nisu proistekli dokazi koji bi opravdali podizanje optužnice protiv njih za prevaru i pranje novca.

Roditelji Tijane Ognjanović osumnjičeni su još krajem decembra 2014. godine za proneveru i pranje novca u iznosu od 100.000 dolara i 7.400 evra evra. Iz obrazloženja te odluke koja se nalazi u predmetu, navodi Politika, može se zaključiti da ne postoje dokazi za dalje krivično gonjenje Ognjanovića, jer je novac koji je pristigao iz donacija i uplaćen na račun u JPMorgan Čejs banci, pa prebačen na račun Nebojše Ognjanovića u Srpsku banku (100.000 dolara) kasnije korišćen u humanitarne svrhe.

U obrazloženju tužilaštva piše da je novac korišćen sa računa sve do 19. jula, ali da se na "bazi spisa ne može utvrditi za šta su sredstva trošena". Odogovor na to pitanje, stoji u prilogu predmeta, dokumentaciji koju je predstavnik Okružnog suda u južnom Hjustonu poslao Višem tužilaštvu još 14. maja 2015. godine.

U listinzima o trošenju novca sa računa Ognjanovića, dobijenim od američke banke, jasno su naznačene radnje, restorani, spa-centri, parkinzi, ali i institucije u kojima su "provlačene" kartice i skidan novac sa pomenutog računa, tokom njihovog boravka u SAD.

Ta dokumentacija je, podseća list, bila neophodna da bi se otklonile sumnje u proneveru i pranje novca - krivična dela za koja su Ognjanovići bili osumnjičeni. Obiman predmet u slučaju "Ognjanović" sadrži osim naloga za pokretanje istrage i njenog toka, i izveštaje o istrazi sprovedenoj u vezi sa računom Damira Ivanovića, prijatelja Ognjanovića u bečkoj banci.

Sa tog računa je na račun Ognjanovića u JPMorgan čejs banci prebačeno polovinom maja 2013. godine 103.349 dolara, sa naznakom da je reč o donaciji za Tijanu Ognjanović, što se vidi iz dokumenta u koji je Politika imala uvid.

Ispitivana je i porodica Ivanović u vezi sa njihovim novčanim transakcijama u vreme skupljanja novca za Tijanu, a provereni su i svi računi Ognjanovića u domaćim bankama.

Ispostavilo se da je za Tijanu, kako se navodi u dokumentima, otvoreno ukupno 13 računa, a od toga je devet pripadalo Ognjanovićima, a ostali su glasili na institucije koje su davale ili sakupljale pomoć za devojčicu. Prema nalazu veštaka od 5. maja 2016. godine, novčana sredstva potekla iz donacija za devojčicu nisu pronađena na drugim računima.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track