POKUŠAJ UBISTVA MILANA BEKA: Tužilaštvo se žalilo na oslobađajuju presudu Maji Adrovac
Foto: Marina Lopičić

Podneta Apelacionom sudu

POKUŠAJ UBISTVA MILANA BEKA: Tužilaštvo se žalilo na oslobađajuju presudu Maji Adrovac

Crna Hronika -

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na presudu kojom je u junu zbog nedostatka dokaza Maja Adrovac oslobođena od optužbi da je pomogla N.N. osobi u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine.

Žalba na prvostepenu presudu Višeg suda podneta je Apelacionom sudu u Beogradu, precizirala je za Tanjug portparol tužilaštva Tatjana Sekulić.

S obrizom da je presuda oslobađajuća, tužilaštvo je predložilo da se presuda preinači i Adrovac proglasi krivom i osudi, ili da se presuda ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja, jer smatra da su njom povređene odredbe krivičnog postupka.

Apelacinoi sud može presudu da potvrdi i pravosnažno oslobodi Maju Adovac, može i da usvoji žalbu tužilaštva pa da preinči presudu ili da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Viši sud u Beogradu je 17. juna zbog nedostatka dokaza Maju Adrovac oslobodio od optužbi da je pomogla N.N. osobi u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine i istom odlukom joj ukinuo kućni pritvor uz elektronski nadzor u kojem je bila od kraja aprila, dok je prethodnih devet i po meseci bila u klasičnom pritvoru.Maja Adrovac je optužena za teško ubistvo u pokušsaju izvršeno pomaganjem.

Sud je međutim zauzeo stav da DNK tragovi nađeni na čaurama ispaljenim na Beka nisu bili dovoljni da ubede veće da je Maja Adrovac pomogla NN izvršiocu i dala mu sredstvo izvršenja (metke).

Za krivično delo za koje se tereti sud smatra da je potrebno da je optužena imala "svest o zajedničkom delovanju sa NN izvršiocem", a što prema stavu suda tužilaštvo nije dokazalo.

Beko, koji je prilikom napada zadobio teške telesne povrede od upucavanja, inače nije prepoznao Maju Adrovac kao napadača, a tokom postupka je tražio da se otkriju nalogodavci i izvršioci napada na njega.Maja je supruga i majka dvoje dece Ivana Adrovca, koji je proletos uhapšen u Švajcerskoj zbog više drugih krivičnih dela.

Optužnicom se Maji Adrovac na teret stavljalo da je "neutvrđenog dana tokom 2014. godine, sa umišljajem pomogla N.N. osobi u izvršenju krivičnog dela".

Ona je, navodi se u optužnici, "nepoznatom izvršiocu stavila na raspolaganje municiju koja se koristi za pištolje marke "sig sauer" model P-210 i "zbrojovka 75", i tako omogućila da je koristi što je i učinio kada je s umišljajem pokušao da ubije Milana Beka".

Međutim, u julu ove godine je zbog pokušaja ubistva Beka uhapšen Aleksandar Zdravković koji je u dalje u pritvoru.

U okviru istrage protiv njega koja je u toku, Beko će biti saslušan u novembru.

Zdravkoviću se na tert stavlja teško ubistvo u pokušaju.

Pokušaj ubistva Beka dogodio se 14. novembra 2014. godine u popodnevnim časovima ispred njegove kuće u Beogradu, kad je na njega ispaljeno više hitaca.

Mediji su preneli ranije da su na mestu pokušaja ubistva Beka pronađene četiri čaure metka PPU 9 mm "luger", kao i da je to municija domaće proizvodnje koju koriste "sig sauer" i "zbrojovka" i da se proizvodi u fabrici "Prvi partizan" iz Užica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track