Uzbuna kod parcele 46

(KURIR TV) BLOKIRANO NOVO GROBLJE KOD SPOMENIKA ĆURUVIJI Kopali raku, našli bombu iz I svetskog rata

Crna Hronika -

BEOGRAD - Veliki broj pripadnika policije blokirao je jutros Novo groblje u Beogradu, pošto je pronađena bomba u blizini groba ubijenog novinara Slavka Ćuruvije.

1 / 5 Foto: Jelena Rafailović

Kako Kurir saznaje na licu mesta, reč je o ručnoj granati, najverovatnije iz Prvog svetskog rata. Nađena je na nekoliko stotina metara od groba Slavka Ćuruvije, kada su radnici na groblju kopali raku pripremajući grob za sahranu.

Foto: Jelena Rafailović
Foto: Jelena Rafailović

Policija, koja vrši uviđaj, u međuvremenu je potvrdila da je reč o ručnoj granati iz Velikog rata, kao i da će ona bezbedno biti uklonjena. Na lice mesta došli su inspektori, kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije.

Sektor za vanredne situacije u akciji (Foto: Jelena Rafailović)
Sektor za vanredne situacije u akciji (Foto: Jelena Rafailović)

U prvi mah se mislilo da bomba potiče iz Drugog svetskog rata.

Naime, ručna granata iz Prvog svetskog rata pronađena je u grobu mladića, koji je sahranjen 1945. godine. Najverovatnije, reč je o granati preostaloj iz Prvog svetskog rata koja je možda čuvana u porodici preminulog, koji je potom, po starom običaju, sahranjen s bombom. Kako Kurir saznaje, prvosahranjeni 1945. godine na tom grobnom mestu bio je D. R. Imao je samo 19 godina, a moguće je i da je poginuo na samom kraju Drugog svetskog rata.

Foto: Jelena Rafailović
Foto: Jelena Rafailović

Posle toga, na istom grobnom mestu bile su još tri sahrane, a danas je trebalo da bude još jedna, ali je odložena zbog pronađene granate. Nezvanično, pronađena granata u lošem je stanju, ali ne predstavlja opasnost po ljude.

Mesto na kojem je bomba pronađena obezbeđuje policija i označeno je policijskom trakom. U međuvremenu, i generalni direktor JKP "Pogrebne usluge" Dragan Baltovski potvrdio je da je bomba pronađena na parceli 46 na oko 100 metara od grobnog mesta na kome je sahranjen novinar Slavko Ćuruvija.

Baltovski kaže da groblje normalno funkcioniše osim u manjem delu kod parcele 46 gde je nađena ručna granata. Baltovski je rekao da je ručna granata nađena jutros prilikom pripreme grobnog mesta za sahranu, na oko dva metra dubine.

Foto: Jelena Rafailović
Foto: Jelena Rafailović

"Čim smo spazili eksplozivni predmet pozvali smo policiju koja je odmah došla, utvrdila o čemu se radi. Pripadnici policije obezbedili su mesto tako da je tu onemogućen prilaz", kaže Baltovski.

"Groblje normalno funkcioniše osim u manjem delu kod parcele 46. Ne postoji ugroženost ni za ljude ni za predmete. Nema razloga za toliko uzbunjivanje", dodaje Baltovski.

Foto: Jelena Rafailović
Foto: Jelena Rafailović

Nezvanično, bomba nema nikakve veze s procesom koji se pred sudom vodi protiv osoba optuženih za izvršenje i organizaciju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Podsetimo, srpski novinar Slavko Ćuruvija ubijen je na današnji dan, 11. aprila 1999. godine, u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Do danas nisu poznati ni počionici, ni naručioci ovog zločina.

(J. Rafailović/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track